Maastricht combate "turismul pentru droguri"
Turiştii care nu sunt din Germania sau Belgia şi care vizitează oraşul olandez Maastricht nu mai au acces în cafenelele care vând cannabis, transmite BBC.
01 Octombrie 2011, 14:32
Potrivit autorităţilor olandeze, afluxul de turişti din oraşul Maastricht care cumpără droguri uşoare pune în pericol ordinea publică şi crează mari probleme în trafic.
De partea cealaltă, patronii cafenelelor sunt de părere că măsura nu va avea efect, dar va afecta economia locală.
Gestul autorităţilor are loc în contextul în care parlamentul olandez dezbate propunerea implementării unei asemenea măsuri în mai multe oraşe din această ţară, scrie BBC.
În Olanda există peste şapte sute de cafenele în care se comercializează cannabis.
Cultivarea şi vânzarea drogurilor uşoate prin intermediul acestora nu este pedepsită, deşi nu este legală.
Zilnic, aproximativ şase mii de oameni vizitează cafenelele din Maastricht, majoritatea oamenilor făcând scurte drumuri din Belgia şi Germania.
De sâmbătă însă, toate persoanele care vor intra în oraş fără să aibă paşaport belgian sau german vor fi nevoite să se întoarcă din drum.
Scannere de ultimă generaţie au fost instalate pentru a verifica paşapoartele şi cărţile de identitate, iar poliţia va face controale aleatorii.
Autorităţile locale şi-au argumentat decizia spunând că aşa numiţii "turişti de droguri" sunt un pericol pentru ordinea publică.
Criticii măsurii susţin însă că aceasta încalcă prevederile europene privind dreptul la liberă circulaţie.
Măsura va avea mai multe efecte negative
Potrivit şefului Asociaţiei patronilor de cafenele din Maastricht, Marc Josemans, măsura va face mai mult rău decât bine.
"Toţi acei clienţi care nu vor mai putea intra în cafenelele noastre vor fi nevoiţi să apeleze la circuitele ilegale de procurare a drogurilor uşoare de la ei din ţară, ceea ce va duce la creşterea ratei criminalităţii din acele state", a declarat Marc Josemans pentru Reuters.
De asemenea, potrivit acestuia, toţi turiştii atraşi de cafenelele olandeze aduc, anual, încasări de aproximativ 140 de milioane de euro.
Potrivit BBC, ministrul olandez al justiţiei ar vrea ca aceste cafenele să funcţioneze ca şi cluburi exclusiviste, care să ofere servicii numai rezidenţilor.
Anul trecut, Curtea Europeană de Justiţie a decis că Olanda poate să le interzică turiştilor accesul în cafenelele care comercuializează cannabis ca măsură de combatere a turismului pentru droguri, aminteşte BBC.