Lupte în nordul Siriei
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a respins deja cererea Statelor Unite de încetare a focului în nordul Siriei.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Octombrie 2019, 08:23
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a respins deja cererea Statelor Unite de încetare a focului în nordul Siriei, înainte de discuţiile de joi cu vicepreşedintele Mike Pence.
Liderul turc spune că i-a comunicat lui Donald Trump că nu se teme de sancţiuni şi că ofensiva împotriva kurzilor va continua.
Preşedintele Erdogan afirmă că a discutat şi cu Vladimir Putin despre incursiunea sa militară şi susţine că apariţia ruşilor în localităţi cheie din nordul Siriei nu este negativă, câtă vreme teroriştii kurzi din zonă sunt eliminaţi.
Trupe ruseşti s-au interpus între forţele turce şi armata guvernamentală siriană venită în ajutorul kurzilor, cu scopul declarat de a evita un război turco-sirian.
Din Moscova transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Alexandru Beleavski: "Poliţia militară rusă asigură patrularea graniţei de nord-est a raionului Manbij în nord-estul Siriei pe linia de contact între armatele turcă şi siriană - se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării, potrivit căruia militarii ruşi au organizat conlucrarea cu partea turcă.
Comunicatul confirmă că oraşul Manbij la graniţa cu Turcia şi una din ţintele strategice ale ofensivei turce şi aşa-numitei armate libere siriene se află integral sub controlul armatei guvernamentale siriene.
Până în prezent, Manbij s-a aflat sub controlul coaliţiei formate din trupele americane şi miliţiile kurde SDF, coaliţia confirmând retragerea forţelor sale din localitate.
Săptămânalul american "Newsweek", citând o sursă de la pentagon, a scris ca Washingtonul s-a înţeles cu Moscova ca militarii ruşi să preia controlul asupra zonei Manbij pentru a preveni cucerirea oraşului şi distrugerea forţelor SDF de către armata turcă.
Rreprezentantul Kremlinului pentru Orientul Mijlociu, Mikhail Bogdanov, a menţionat că între toate părţile interesate au loc contacte, experimându-şi speranţa că nu se va ajunge la confruntări între armatele turcă şi siriană."
Responsabilii ONU au declarat că au început o investigaţie în legătură cu execuţiile sumare care ar fi fost comise de luptătorii sirieni aliaţi cu armata Turciei în cadrul ofensivei lansate recent împotriva forţelor kurde din nord-estul Siriei.
ONU a primit informaţii şi imagini video despre crime comise de luptătorii miliţiei siriene Ahrar al-Sharqiya.
Potrivit BBC, execuţiile sumare reprezintă crime de război, iar Turcia ar putea fi trasă la răspundere ca stat, câtă vreme exercită controlul efectiv asupra grupărilor afiliate şi asupra operaţiunilor în cadrul cărora au fost comise aceste crime.