Localizarea telefoanelor, discutată în parlamentul francez
Parlamentul francez dezbate de astăzi proiectul de lege privind geolocalizarea, adoptat în procedură de urgenţă de Senat spre sfârşitul lunii trecute.
11 Februarie 2014, 19:00
Parlamentul francez dezbate de astăzi proiectul de lege privind geolocalizarea, adoptat în procedură de urgenţă de Senat spre sfârşitul lunii trecute.
Proiectul, contestat de Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi, stabileşte condiţiile în care poate fi folosită localizarea telefoanelor mobile sau a altor dispozitive prin GPS, cu efecte directe asupra anumitor anchete judiciare.
Necesitatea unei legi privind geolocalizarea a apărut în Franţa mai ales după ce, recent, Curtea de Casaţie de la Paris a considerat că nu sunt valide în cadrul anchetelor judiciare anumite probe obţinute prin localizarea telefoanelor mobile sau prin utilizarea balizelor GPS.
Textul de lege examinat începând de astăzi prevede ca procurorii să poată autoriza folosirea geolocalizării pentru o durată de 15 zile în cadrul anchetelor judiciare.
Peste această durată, doar judecătorul însărcinat cu urmărirea unui anumit caz va putea autoriza folosirea geolocalizării în continuare pentru o durată de o lună, reînnoibilă.
Pe de altă parte, textul de lege prevede posibilitatea utilizării geolocalizării fără restricţii în anchetarea infracţiunilor pedepsite cu cel puţin trei ani de închisoare, după ce, într-un prim timp, senatorii ceruseră ca ea să poată fi utilizată doar atunci când pedeapsa teoretică este de minim cinci ani.
Comisia Naţională petnru Informatică şi Libertăţi emite însă rezerve.
Ea consideră că, având caracterul intruziv al geolocalizării, ea trebuie încadrată de lege cu mai multă stricteţe.
Comisia cere, între altele, să fie menţionată protejarea surselor pe care le au ziariştii, precum şi protejarea cu deosebire a deputaţilor, senatorilor, magistraţilor şi avocaţilor.