Livrarea armelor către rebelii libieni ridică probleme
Marea Britanie şi SUA au precizat că nu exclud furnizarea de armament către opozanţii regimului Gaddafi. Franţa, Italia, Danemarca şi Norvegia susţin că Rezoluţia ONU nu permite acest lucru.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 30 Martie 2011, 20:17
Înainte ca NATO să preia în totalitate comanda operaţiunilor în Libia, e încă neclar care vor fi acţiunile viitoare.
În afară de blocada navală şi asigurarea unei zone de excludere aeriană, părerile sunt împărţite printre liderii statelor din alianţă.
Unii ar vrea să sprijine înarmarea insurgenţilor anti-Gaddafi, în timp ce alţii sunt de părere că problema nu ar fi de actualitate.
Chiar preşedintele american, Barack Obama, spune că nu exclude posibilitatea de furnizare de arme opoziţiei libiene.
Până la această declaraţie, Barack Obama fusese de acord să trimită insurgenţilor echipament medical, de comunicaţii şi probabil şi mijloace de transport.
David Cameron a declarat miercuri în Parlament că Marea Britanie nu exclude posibilitatea să furnizeze arme pentru rebelii libieni, însă a precizat că o decizie în acest sens nu a fost încă luată.
Premierul a lăsat să se înţeleagă că această variantă ar fi una legală, argumentând că Rezoluţia Naţiunilor Unite permite luarea tuturor măsurilor necesare pentru protejarea civililor.
Opoziţia laburistă s-a declarat însă sceptică în privinţa unui astfel de demers şi a pus la îndoială legalitatea acestei variante, mai ales că, tot în parlament, în urmă cu aproximativ două săptămâni, David Cameron declara că Rezoluţia ONU întăreşte embargoul impus asupra armelor, embargo care se aplică tuturor părţilor implicate.
Comentariile premierului vin la doar o zi după ce ministrul american de externe, Hillary Clinton, a declarat că înarmarea rebelilor rămâne o opţiune pentru membrii coaliţiei, ei invocând de asemenea Rezoluţia ONU.
Franţa, Italia, Danemarca şi Norvegia se opun livrării de armament
Franţa şi Italia consideră însă că textul rezoluţiei a fost greşit interpretat şi au cerut ca subiectul să fie discutat într-o întâlnire a coaliţiei.
În schimb, Danemarca şi Norvegia, ţări care fac parte din coaliţie, au precizat că nu vor sprijini acest demers.
Ministrul danez de externe a declarat că ţara sa nu doreşte să se implice activ într-un război civil şi a subliniat că singurul obiectiv rămâne protejarea populaţiei civile.
De asemenea, ministrul norvegian al apărării a declarat că furnizarea de arme nu reprezintă un subiect de actualitate pe agenda de la Oslo, pentru că Rezoluţia ONU nu permite acest lucru, în opinia sa.
Cinci diplomaţi libieni, expulzaţi din Marea Britanie
Marea Britanie a anunţat miercuri expulzarea a cinci diplomaţi libieni, printre care şi ataşatul militar al ambasadei.
Ministrul britanic de externe, William Hague, a motivat acest demers spunând că cei cinci ar putea reprezenta un pericol pentru securitatea ţării.
În Libia, luptele dintre forţele loiale liderului Gaddafi şi insurgenţi continuă, militarii guvernamentali luând cu asalt oraşul Nisrata, al treilea ca mărime în Libia şi situat la 200 km est de Tripoli.