Limba română, "limba oficială în Republica Moldova"
Traian Băsescu îi mulţumeşte Curţii Constituţionale a R.Moldova care a decis că textul Declaraţiei de Independenţă, referitor la limba română, îl prevalează pe cel al Constituţiei.
Articol de Cristina Dumitrescu, 05 Decembrie 2013, 16:07
Limba română este limba oficială a Republicii Moldova, au decis cu puţin timp în urmă judecătorii Curţii Constituţionale de la Chişinău.
Preşedintele Instanţei Constituţionale Moldovene, Alexandru Tănase a explicat că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova în care este folosită sintagma limba română prevalează textului din Constituţie în care se vorbeşte despre limba moldovenească.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a primit două sesizări din partea unor deputaţi ai parlamentului de la Chişinău cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova.
Practic, se solicita instanţei constituţionale să constate echivalenţa sintagmei "limbă moldovenească" cu cea de "limbă română".
De asemenea, era sesizat faptul că în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova se vorbeşte despre limba română, în vreme ce în textul Constituţiei se spune limba oficială în stânga Prutului este limba moldovenească.
Această sintagmă din urmă a fost promovată de regimul sovietic, dar şi după destrămarea URSS de susţinătorii curentului moldovenismului.
Preşedintele mulţumeşte CC a R. Moldova
Preşedintele Traian Băsescu mulţumeşte Curţii Constituţionale a Republicii Moldova pentru decizia privind limba română, pe care a catalogat-o drept "un act de dreptate" şi a precizat că este una dintre cele mai mari bucurii pe care le-a avut în ultimii ani, realizând implicaţiile acesteia.
AUDIO: Preşedintele mulţumeşte CC a R. Moldova
El şi-a început declaraţia exprimând mulţumiri Curţii Constituţionale de la Chişinău, Anei Guţu, pentru iniţiativa acesteia legată de subiect, precum şi partidului lui Mihai Ghimpu pentru susţinere.
"Este un act de dreptate faţă de actul de independenţă al Republicii Moldova, faţă de cetăţenii Republicii Moldova şi faţă de cei din Republicii Moldova care se simt români", a spus şeful statului.
Potrivit acestuia, de implicaţiile deciziei de la Chişinău, care sunt "extrem de profunde", trebuie să ţină "toate statele democratice", inclusiv UE.
"Este una dintre cele mai mari bucurii pe care le-am avut în ultimii ani", a spus preşedintele.