Liderul autorităţii palestiniene în vizită la Washington
Mahmoud Abbas şi-a definit public mesajul pentru preşedintele american încă de săptămâna trecută când a declarat în CisIordania că îi va cere lui Obama "decizii îndrăzneţe pentru a schimba faţa regiunii".
09 Iunie 2010, 08:15
Mahmoud Abbas efectuază prima vizită la Washington după lansarea în urmă cu o lună a convorbirilor de pace indirecte între Israel şi Autoritatea Palestiniană.
Partea palestiniană crede că întâlnirea va fi decisivă pentru soarta convorbirilor indirecte, adică dacă ele vor reuşi sau eşua.
Mahmoud Abbas şi-a definit public mesajul pentru preşedintele american încă de săptămâna trecută când a declarat în CisIordania că îi va cere lui Obama "decizii îndrăzneţe pentru a schimba faţa regiunii".
Potrivit unui purtător de cuvânt al Casei Albe, preşedintele Obama "va reafirma sprijinul puternic al SUA pentru Autoritatea Palestiniană ca şi intenţia de a revizui ideile pentru o strategie pe termen lung pentru Fâşia Gaza".
Analiştii spun, însă, că Barack Obama are puţin loc de manevră în urma raidului israelian de la 31 mai împotriva unei flotile umanitare care se îndrepta către Gaza şi în care şi-au pierdut viaţa 9 turci, ca şi în mijlocul durei condamnări internaţionale a Israelului şi a propriilor relaţii tensionate cu guvernul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu.
Preşedintele american va încerca să calmeze furiile din regiune şi să se reasigure că atacul comando-ului israelian nu va distruge şansele convorbirilor indirecte dintre israelieni şi palestinieni lansate în luna mai şi pentru care Washington-ul a făcut eforturi pentru a le organiza.
Echipa pentru Orientul Mijlociu a lui Obama se confruntă şi cu problema controversei globale în legătură cu ce tip de investigaţie ar trebui intreprinsă în urmă incidentului mortal: israeliană, internaţională sau mixtă.
Rămâne neclar, totuşi, ce îi va oferi preşedintele american lui Abbas mai mult decât o promisiune că nu va renunţa la eforturile diplomatice americane şi o speranţa pentru viitoare gesturi umanitare pentru Gaza a cărei blocadă impusă de Israel este, spune administraţia americană , îndoielnică sau chiar lipsită de temei.
Luni, în Egipt, vicepreşedintele Joe Biden declară că administraţia americană caută noi modalităţi de a lucra asupra "aspectelor umanitare, economice, politice şi de securitate ale situaţiei din Gaza".
În comentariile lor publice Washington-ul şi guvernul palestinian vin cu evaluări diferite asupra situaţiei convorbirilor indirecte.
Abbas a sugerat că acestea întâmpină "dificultăţi şi o mulţime de obstacole" în vreme ce Washington-ul spune că dialogul este "constructiv şi substanţial" şi insistă că negocierile nu trebuie să eşueze în urma raidului care a declanşat o noua criză.
Pe de altă parte, în ciuda tentativelor publice de a calma şi a se îndepărta de neobişnuitele dezacorduri publice dintre SUA şi Israel din cursul vizitei la Washington a primului ministru israelian la sfârşitul lunii martie, ca şi în ciudă refuzului SUA de a condamnă explicit raidul israelian, stadiul relaţiilor dintre cele două guverne rămâne neclar. El ar fi urmat să încerce să fie clarificat în cursul unei vizite la Casă Albă a lui Netanyahu săptămâna trecută, vizită amânată, însă, tocmai din cauza raidului.
Analiştii spun că ce îi va spune Obama lui Abbas în particular ar putea fi la fel de important ca ceea ce îi va spune public. Pentru că, mesajul «în particular» ar putea include asigurările lui Obama că va continua să facă presiuni asupra lui Netanyahu încercând să obţină angajamentul Israelului că va intra în negocierile directe de pace.
Dar, pluteşte incertitudinea asupra relaţiilor dintre administraţia Obama şi guvernul Netanyahu.
Ca un gest simbolic, Abbas a venit la Washington direct din Turcia care a protestat furios în urma raidului israelian în care şi-au pierdut viaţa 9 turci şi care se află într-un dezacord din ce în ce mai vocal cu SUA în legătură cu politicile americane în Orientul Mijlociu şi cu programul nuclear al Iranului.