Libia "poate privi cu încredere spre viitor"
Importanţi lideri internaţionali au vorbit despre finalul unei ere de despotism în Libia şi au cerut Consiliului Naţional de Tranziţie de la Tripoli să continue procesul de reconciliere a ţării.
Articol de Ciprian Sasu, 21 Octombrie 2011, 07:39
Libia a încheiat o primă etapă din drumul său spre democraţie şi poate privi cu încredere spre viitor, este mesajul general pe care îl transmit înalţi responsabili internaţionali după aflarea veştii că fostul dictator Muammar Gaddafi a fost neutralizat.
Primele reacţii au venit din Europa. Preşedintele rus Dmitri Medvedev, premieriul italian Silvio Berlusconi sau cel olandez, Mark Rutte, alături de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au vorbit despre finalul unei ere de despotism în Libia şi au cerut Consiliului Naţional de Tranziţie de la Tripoli să continue procesul de reconciliere a ţării.
O poziţie asemănătoare a venit, după anunţul oficial că Muamar Gaddafi a fost ucis, de la preşedintele Statelor Unite, Barack Obama.
"Putem spune în mod clar că regimul Gaddafi s-a sfârşit. Ultimul bastion important al fostului regim a căzut. Noul guvern îşi consolidează controlul asupra ţării, iar unul dintre cei mai longevivi dictatori ai lumii nu mai este.
"Este un moment cheie în istoria Libiei. Umbra neagră a tiraniei a fost ridicată, iar poporul libian are acum o responsabilitate uriaşă: să clădească o Libie pentru toţi, tolerantă şi democratică, o Libie care să fie opusul dictaturii lui Gaddafi", a spus liderul american.
Statele Unite aşteaptă formarea unui guvern interimar şi o tranziţie stabilă către primele alegeri libere din Libia, a adăugat Barack Obama.
Libienii au invadat străzile, imediat după ce noul regim a anunţat în mod oficial că Muammar Gaddafi a fost capturat şi ucis.
Fostul dictator a fost rănit grav în timp ce încerca să fugă din oraşul său natal Syrte, căzut în mâinile rebelilor.
Consiliul Naţional de Tranziţie a anunţat apoi că el a murit din cauza rănilor. Prima dovadă a capturării lui Gaddafi a fost o fotografie în care acesta părea plin de sânge şi purtat pe braţe de mai mulţi bărbaţi.
Televiziunile arabe au difuzat apoi şi două filme scurte, unul în care Gaddafi era grav rănit, dar încă în viaţă, şi altul cu cadavrul acestuia.
După confirmarea morţii celui mai longeviv dictator african, au apărut informaţii potrivit cărora doi dintre fiii săi, Moutaseem şi Saif al-Islam au fost de asemenea ucişi de revoluţionari.