Libertatea şi independenţa Wikipedia, "în pericol în Italia"
Administratorii site-ului Wikipedia, varianta în limba italiană, sunt nemulţumiţi de un proiect de lege elaborat de Italia care obligă proprietarii site-urilor să modifice conţinutul imediat ce apar contestaţii.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 08 Octombrie 2011, 12:20
Timp de trei zile administratorii site-ului Wikipedia- enciclopedia on-line, varianta în limba italiană, au protestat împotriva unui proiect de lege al guvernului italian care ar atenta la "libertatea şi independenţa site-ului".
Protestele vor continua şi săptămâna viitoare chiar cu demonstraţii în stradă.
Administratorii sunt nemulţumiţi de un proiect de lege elaborat de guvernul de la Roma care obliga proprietarii site-urilor să modifice conţinutul imediat ce apar contestaţii.
În cele trei zile de protest, pe prima pagină era adresat un mesaj pentru cei care acesau site-ul în care se sublinia că ediţia în italiană riscă să nu mai poată continua furnizarea unui serviciu.
”Pagina pe care o căutaţi există, este inaccesibilă temporar, dar riscăm ca în curând să fim constrânşi să o desfiinţăm de-a binelea" scria pe site-ul Wikipedia.
Proiectul de lege în cauză a stârnit o serie de controverse în Italia, deoarece obligă site-urile, blog-urile şi publicaţiile în format electronic să difuzeze în maxim 48 de ore după o sesizare versiuni corectate ale materialelor, "respectând caracteristicile grafice, metodologia de acces pe site şi vizibilitatea" textului iniţial.
"Însă sesizările nici măcar nu sunt examinate de un judecător imparţial, ci este doar opinia persoanei care se simte lezată de materialul publicistic respectiv.
"Dacă va fi adoptat acest proiect de lege, va fi imposibil să ne mai bucurăm de avantajul apreciat cel mai mult în mediile on-line: libertatea de expresie", avertizează administratorii ediţiei italiene a site-ului.
Pe de altă parte, în mesajul se mai preciza că administratorilor le-ar fi greu să prezinte versiuni corectate în intervalul de 48 de ore prevăzut de proiectul de lege, dat fiind că site-ul nu are nici o echipă redacţională.
Pe site-ul în cauză poate oricine să deschidă pagini pe orice temă doreşte, corectitudinea informaţiilor depinzând tocmai de posibilitatea actualizării acestora oricând este necesar.
Normativa privind siteurile face parte dintr-un proiect de lege al cărui obiectiv principal este limitarea difuzării în presă a ascultărilor telefonice ordonate de către justiţie, măsură care îl lezează în principal pe premierul Silvio Berlusconi, implicat în tot felul de scandaluri, de la cele sexuale la cele de corupţie.
Pentru săptămâna viitoare, administratorii ediţiei on-line a enciclopediei italiene pregătesc mai multe demonstraţii în pieţele din centrul Romei.
Promovarea acestor întâlniri se face pe reţelele de socializare: facebook şi twitter.