Libertatea presei în Europa e "extrem de fragilă"
Un raport recent descrie drept "o tendinţă clară către abuz verbal şi stigmatizare publică a mass-media şi a jurnaliştilor individuali", inclusiv din partea oficialilor aleşi.
Articol de Sergiu Şteţ, 13 Februarie 2019, 18:07
Libertatea presei în Europa este mai fragilă acum "decât în orice moment de la sfârşitul Războiului Rece", avertizează un raport dat publicităţii miercuri, subliniind că jurnaliştii se confruntă cu bariere, ostilitate şi violenţă.
Euronews citează raportul anual al Consiliului Europei şi al altor zece organizaţii partenere, inclusiv "Reporteri fără Frontiere" şi "Asociaţia Jurnaliştilor Europeni", document care face apel la "acţiuni urgente" din partea celor 32 de state membre ale Consiliului pentru "îmbunătăţirea condiţiilor precare" cu care se confruntă libertatea presei.
Potrivit raportului, aproximativ 140 de încălcări grave au fost înregistrate pe Platforma pentru Protecţia şi Siguranţa Jurnaliştilor în 2018 - o creştere semnificativă faţă de anul precedent.
Doi jurnalişti au fost ucişi în 2018, în state membre ale Consilului Europei: Jan Kuciak în Slovacia şi editorialistul saudit Jamal Khashoggi în Istanbul, Turcia. Numărul alertelor referitoare la atacuri asupra siguranţei fizice şi a integrităţii jurnaliştilor a crescut la 35, în 2018, dintre care 29 au fost clasificate de "nivel 1" - cele mai severe şi nocive încălcări ale libertăţii presei.
Totodată, raportul menţionează că numărul ameninţărilor primite de jurnalişti, inclusiv cele cu moartea, s-a dublat în 2018, faţă de anul precedent. Printre statele care ridică îngrijorări, Italia a înregistrat cel mai mare număr de alerte privind libertatea presei, în 2018, potrivit raportului. Totodată, Ungaria a fost menţionată pentru "numărul foarte mare de surse mediatice aflate în mâinile unor oligarhi proguvernamentali".
În acelaşi timp, politicile Rusiei, care "limitează grav spaţiul pentru libertatea de expresie" şi acţiunile Turciei, "cel mai mare temnicer al jurnaliştilor", au intrat în sfera subiectelor de procupare specială, din cadrul raportului.
Documentul critică ceea ce descrie drept "o tendinţă clară către abuz verbal şi stigmatizare publică a mass-media şi a jurnaliştilor individuali", inclusiv din partea oficialilor aleşi, ceea ce contribuie la creşterea nivelului de ameninţare la adresa celor care practică jurnalismul.
"Exemple de abuz verbal din partea liderilor politici, în 2018, includ exprimarea regretului că jurnalişti nu sunt, deja, 'o specie pe cale de dispariţie' şi publicarea unor liste cu jurnalişti care au îndrăznit să fie critici la adresa guvernului şi care sunt descrişi drept 'trădători'", se mai arată în raport, adăugându-se că astfel de practici "sunt inacceptabile şi trebuie să fie condamnate ferm".
Totodată, raportul evidenţiază faptul că "impunitatea îi protejează, de obicei, pe cei responsabili de crime violente, care îi ţintesc în mod deliberat pe jurnalişti, pentru munca lor" şi deplânge faptul că protecţia acordată prin lege a fost "scăzută progresiv şi refuzată".
"Spaţiul de care dispune presa pentru a trage la răspundere autorităţi guvernamentale şi persoane puternice a fost diminuat", conchide raportul întocmit de Consiliul Europei şi alte zece organizaţii partenere.