Legalitatea blocadei împotriva Fâşiei Gaza, verificată
În Israel au loc dezbateri iar armata va face o anchetă internă în legătură cu operaţiunea de la 31 mai, când marina israeliană a interceptat vase cu militanţi şi ajutoare care se îndreptau spre Fâşia Gaza.
09 Iunie 2010, 16:30
Guvernul israelian este supus presiunilor pentru a accepta o anchetă independentă în cazul incidentului din 31 mai, însă premierul Benjamin Netanyahu respinge propunerea ONU.
La sfârşitul lunii trecute, marina israeliană a interceptat şase vase cu militanţi şi ajutoare care se îndreptau spre Fâşia Gaza, zonă militară declarată închisă de Israel.
Cei aflaţi la bordul vasului Marmara au atacat primii soldaţi israeliani, potrivit înregistrărilor video şi fotografiilor publicate.
Militanţii au opus rezistenţă, după care a doua echipă de comando a forţelor israeliene a deschis focul pentru a elibera trei soldaţi israelani răniţi de activişti, după cum a confirmat într-un interviu pentru Reuters corespondentul Al-Jazeera aflat la bordul navei .
În urma confruntărilor, 9 militanţi pro palestinieni, cetăţeni turci, aflaţi la bordul navei şi-au pierdut viaţa.
În Israel au loc dezbateri în legătură cu operaţiunea de la 31 mai, iar armata va face o anchetă internă şi guvernul urmează să aprobe înfiinţarea unei comisii.
Încă nu s-a anunţat oficial înfiinţarea unei comisii şi este clar că aceasta nu va putea ancheta militarii implicaţi în operaţiunea de la 31 mai.
Israelul nu va accepta să se repete situaţia Goldstone.
O comisie de verificare, formată din jurişti de renume, specialişti în Drept internaţional şi cu participarea eventuală a unor observatori din SUA, va avea ca scop verificarea legalităţii blocadei şi verificarea dreptului de a implementa blocada.
Despre aceste aspecte, juristul Michel Calvaux, afirmă că blocada maritimă este perfect legală.
"Nu este pentru prima oară când un stat, în situaţia de război, pentru a-şi proteja populaţia, foloseşte blocada. Spre exemplu, vă amintiţi blocada asupra Cubei. Aceste blocade sunt în materia de Drept internaţional referitoare la războaie. Evident, există reguli - mă refer la cele stabilite în 1994, documentul fiind considerat şi supranumit <Manualul în materia conflictelor pe mare>"
Michel Calvaux mai spune că abordarea forţelor israeliene a fost în conformitate cu Dreptul internaţional.
"Că a avut loc în apele teritoriale sau internaţionale nu are importanţă. Din moment ce un vas se îndreaptă spre locul în care este blocada şi echipajul vasului a fost informat, avertizat: "Nu forţaţi blocada", iar de pe vas se raspunde: "Suntem aici pentru a sparge blocada", din acel moment totul devine posibil.
Bineînţeles, trebuie acţionat cu precauţie, ceea ce Israelul nu a făcut, în măsura în care a fost pusă în pericol viaţa propriilor soldaţi. Asta s-a văzut din imagini şi cred că mai sunt si alte imagini" a mai spus juristul Michel Calvaux.