Laureata Nobel, Rita Levi-Montalcini, s-a stins din viaţă
Rita Levi-Montalcini, laureată a Nobelului pentru Medicină, cunoscută pentru importante descoperiri privind celule nervoase, a decedat duminică, la Roma, la vârsta de 103 ani.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 31 Decembrie 2012, 09:41
Născută la Torino la 22 aprilie 1909, Rita Levi-Montalcini a început să studieze medicina la vârsta de 20 de ani, studii pe care le-a încheiat în 1936.
Senatoarea pe viaţă, Rita Levi-Montalcini, de origine evreiască a întâmpinat, în special înainte de război, numeroase dificultăţi în continuarea au studiilor din domeniul neurologiei şi al psihiatriei.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Rita Levi-Montalcini a improvizat un laborator în propria bucătărie dintr-un orăşel din regiunea Piemonte, unde a efectuat cercetări asupra embrionilor de pui.
Deşi au fost realizate în condiţii precare, descoperirile sale au fost apreciate pentru prima dată în 1947 de Washington University din Saint Louis.
Timp de 30 de ani, Rita Levi-Montalcini a îmbinat activitatea de cercetare cu cea de profesor.
În urma implicării sale şi a realizărilor de prestigiu, senatoarea pe viaţă a fost numită ulterior şef al Institutului de biologie celuară de pe lângă Centrul Naţional de Cercetare din Roma.
Odată cu descoperirea revoluţionară privind "factorii de dezvoltare a celulei nervoase”, în 1986, Rita Levi-Montalcini a obţinut Premiului Nobel pentru Medicină, premiu pe care l-a împărţit împreună cu Stanley Cohen.
Această descoperire a dus la realizarea de progrese palpabile legate de funcţionarea sistemului nervos şi privind studiul maladiilor cerebrale precum Alzheimer, al celor legate de diabet şi al fenomenului canceros.
În august 2001, preşedintele Republicii Italiene Carlo Azeglio Ciampi, din acea perioadă, a numit-o pe Rita Levi-Montalcini senatoare pe viaţă pentru "mari merite în domeniul ştiinţific şi social”.
Din 1992, Rita Levi-Montalcini conducea o fundaţie care-i poartă numele.
Fundaţia se ocupă de finanţarea studiilor pentru femei şi persoane nevoiaşe în diferite ţări din Africa.
"Dispariţia Ritei Levi-Montalcini este o imensă pierdere nu doar pentru Roma şi pentru Italia, ci pentru întreaga omenire.
"Este vorba de o persoană care a reprezentat conştiinţa vie, cultura şi spiritul de cercetare privind timpurile pe care le trăim şi care a ştiut să îmbine la cel mai înalt nivel rigoarea ştiinţifică cu spiritul umanitar”, a declarat primarul Romei, Gianni Alemanno, la câteva ore după moartea laureatei premiului Nobel.