Large Hadron Collider mai stă o lună în revizie
Cel mai mare accelerator de particule, din lume îşi propune să afle secretele formării universului, prin accelerarea protonilor până la viteza luminii.
Articol de Ionuţ Dragu, 31 Iulie 2009, 13:45
Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN) a anunţat că reparaţiile la cel mai puternic accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), durează mai mult decât s-au aşteptat. Lucrăriile vor dura o lună în plus, faţă de cum s-a preconizat, astfel că dispozitivul va fii repus în funcţiune undeva în luna noiembrie, scrie Associated Press. Inţial repornirea acceleratorului a fost anunţată în aprilie 2009, însă alte amânări, succesive, au impins termenul spre luna octombrie. Tehnicienii de la CERN aproape că au terminat de verificat toate cele 10.000 de interconexiuni electrice ale dispozitivului, iar pentru a evita alte probleme, au anunţat repunerea în funcţiune a acceeratorului spre noiembrie. Acesta a fost oprit pe 19 septembrie 2008, la numai cateva zile de la punerea în funcţiune, din cauza a două defecţiuni succesive.
Oficialii de la CERN spun că vor face tot posibilul ca după repornire să nu mai apară şi alte problemele grave astfel încât acceleratorul să intre în reparaţii, cum s-a întâmplat în toamna anului trecut. Pe de altă parte, purtătorul de cuvant al CERN, James Gillies, nu exclude şi alte amânări pe viitor dacă vor mai apărea probleme. Cu toate acestea, dacă inginerii reuşesc să pornească dispozitivul în noiembrie, va mai trece aproximativ încă o lună până când particulele experimentale se vor ciocni.
LHCul este amenajat într-un tunel subteran circular de 27 km la graniţa franco-elvetiană, iar construcţia propriu-zisă a "dispozitivului faraonic al fizicii", după cum îl numea AFP, a durat 12 ani şi a mobilizat 7.000 de fizicieni, costând nu mai puţin de 3,76 miliarde de euro.