Lacrimi la Andria și zi de doliu național în Italia
23 de persoane au murit și 52 au fost rănite marţi, în ciocnirea frontală a două trenuri din regiunea Puglia.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 16 Iulie 2016, 17:36
5000 de persoane au asistat în prima parte a zilei la Andria, în regiunea Puglia, la ceremoniile de înmormântare a 13 din cei 23 de morți ai accidentului feroviar din 12 Iulie. Familiile altor zece italieni decedați în urma ciocnirii frontale dintre două trenuri au optat pentru slujbe de înmormântare private.
În ciuda unei ploi torențiale, mii de persoane s-au așezat la coadă încă de la primele ore ale dimineții în fața sălii de sport din Andria, pentru ultimul salut adus acelor călători nevinovați care au murit marți în ciocnirea a două trenuri care circulau pe aceeași linie. Au fost și persoane care au venit de la zeci de km numai pentru a cere dreptate în acest caz, dar și pentru a atrage atenția autorităților că astfel de accidente nu trebuie să se mai repete.
La ceremonia de la Andria a participat și președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, care practic a revenit în zonă după 48 de ore de la vizita sa la locul tragediei. Alături de Sergio Mattarella, s-au aflat președintele Camerei Deputaților, Laura Boldrini, ministrul Transporturilor, Graziano Delrio și șeful Poliției, Franco Gabrielli.
Astăzi în Italia este zi de doliu național; toate instituțiile publice de pe teritoriul italian au arborat drapelul în bernă.
Linia dintre Bari Nord și Barletta, pe care s-a produs accidentul, este din nou deschisă. În urma ciocnirii frontale dintre cele două trenuri au murit 23 de persoane, iar alte 52 se află internate în spital.Potrivit unui bilanţ anterior, anunţat de reprezentanţi guvernamentali, 50 de persoane au fost rănite și 27 de persoane au murit marţi, însă bilanţul morților a fost revizuit în scădere.
Accidentul a avut loc marţi, în jurul orei locale 11.30, între localităţile Andria şi Corato, din apropiere de Bari, în câmp deschis, unde două garnituri în care se aflau navetişti şi care circulau pe aceeaşi linie, în sensuri opuse, s-au ciocnit frontal. Mai multe vagoane ale celor două garnituri au fost total distruse în urma impactului, iar bucăţi din ele au zburat pe o rază de zeci de metri.
Șeful gării Andria, Vito Piccarreta și-a recunoscut greșeala și faptul că a autorizat plecarea unuia dintre trenurile aflate la originea coliziunii, deoarece "era confuzie, trenurile erau în întârziere”. Un astfel de accident nu ar fi avut loc dacă pe ruta respectivă, de altfel foarte circulată, ar fi fost două linii de cale ferată. Banii pentru această investiție au fost primiți încă din vara anului 2015, dar autoritățile locale nu au întrepins nimic. Locuitorii se întreabă dacă era nevoie să moară 23 de persoane ca autoritățile locale să se convingă că într-adevăr este nevoie de această investiție.