La Sfânta Sophia încep rugăciunile musulmane
În Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul vor fi rostite primele rugăciuni musulmane de vineri.
Articol de Cristian Bâcâin, 24 Iulie 2020, 13:52
La Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va avea loc astăzi prima ceremonie musulmană după ce locașul, simbol pentru Biserica Creștină, a reprimit statutul de moschee.
Numeroase țări și organizații creștine și-au exprimat consternarea față de această schimbare însă fără rezultat până acum.
Rugăciunile musulmane de vineri vor fi rostite astăzi pentru prima dată după aproape 90 de ani în clădirea Catedralei Sfânta Sofia, monument al Patrimoniului Mondial UNESCO și un simbol al creștinătății.
Un covor mare turcoaz a fost așezat pe podea pentru credincioși, iar relicvele creștine, precum mozaicurile cu imaginea Maicii Domnului sau a Arhanghelului Gabriel, au fost acoperite cu draperii alb sau întunecate.
Musulmanii sunt încântați, toată lumea ar vrea să fie la deschidere - a declarat guvernatorul de la Istanbul - însă nu toți vor putea participa la rugăciune. Accesul a fost limitat la 1.000 de persoane și toate trebuie să poarte mască, în cadrul a măsurilor luate pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.
Construită în secolul al VI-lea, Sfânta Sofia a fost cea mai mare Catedrală a creștinătății timp de 900 de ani și apoi a fost transformată în moschee timp de cinci secole. În 1934 a devenit muzeul ca simbol al laicizării Turciei sub conducercea lui Mustafa Kemal Atatürk. La începutul acestei luni, un tribunal i-a anulat statutul, iar președintele Recep Erdogan a anunţat apoi că edificiul va fi folosit ca moschee pentru rugăciunile de vineri începând de astăzi, 24 iulie.
Decizia a fost primită cu tristețe de Papa Francisc, iar șeful Bisericii Ortodoxe Răsăritene, Patriarhul Bartolomeu I a avertizat că transformarea clădirii va dezamăgi milioane de creștini și va fractura două luni, iar UNESCO a declarat că regretă profund această schimbare de statut, care a sporit și tensiunile cu Grecia vecină, țară care are milioane de credincioşi ortodocşi.