La Chişinău au continuat protestele împotriva modificării legii electorale
Manifestanţii reclamă încălcări de procedură. Protestele ar putea continua. Şi flashmob-uri au fost anunţate pentru următoarele zile.
Articol de Radiojurnal, 09 Mai 2017, 03:30
La Chişinău, pentru a doua zi consecutiv, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai partidelor de opoziţie au manifestat ieri împotriva modificării sistemului electoral, aprobată vineri, în primă lectură, de Parlament, fiind reclamate încălcări de procedură.
Experţii atrag atenţia că democraţia din Republica Moldova este în pericol atunci când regulile de joc sunt modificate în condiţii netransparente.
Victor Pogor de la Radio Chişinău a precizat că Parlamentul de la Chişinău a aprobat, vineri, în prima lectură, două proiecte de modificare a sistemului electoral, iar ulterior a decis comasarea acestora.
Ca bază, urmează să fie luat proiectul care prevede sistemul electoral mixt, adică o parte dintre deputaţi va fi aleasă în continuare pe liste de partid, iar cealaltă jumătate, în circumscripţii uninominale.
Cele două proiecte au fost introduse în ordinea de zi ad-hoc şi examinate în grabă de comisia parlamentară de profil, încălcându-se, astfel, procedurile, susţin experţii.
Problema Republicii Moldova nu este în sistem, ci în politicienii care trebuie schimbaţi, afirmă preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea.
Legea votată în Parlament este menită să menţină la putere două partide politice, ceea ce reprezintă un pericol pentru Republica Moldova, a subliniat acesta.
Vlad Gribincea: Aceste proiecte de /de facto/ creează premise pentru menţinerea la putere a două cele mai consolidate din punct de vedere administrativ şi financiar partide din ţară şi subliniază democraţia prin sine, punând, practic, cruce pe orice posibilitate de apariţie a altor partide în ţară. Prin aceasta, de facto, ni se fură o şansă de a avea, într-adevăr, un stat de drept, în viitorul apropiat.
Dacă s-a dorit şi modificarea legislaţiei electorale, trebuia mai întâi să fie rezolvate alte probleme, iar noul sistem electoral, în mod normal, ar trebui aplicat doar după alegerile parlamentare din 2018 , a menţionat Ion Manole, directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, specializată în legislaţie electorală.
Ion Manole: Haideţi, întâi, să rezolvăm problemele ce ţin de finanţările partidelor, ce ţin de participarea cetăţenilor /.../ în primul rând, ce ţin de funcţionarea presei în campaniile electorale şi, după aceasta sau în paralel, putem să operăm şi aceste modificări. Dacă, totuşi, se insistă pe schimbarea acestui sistem, acest sistem nu poate fi aplicat mai devreme de 2022.
Societatea civilă, împreună cu reprezentanţii câtorva partide de opoziţie, au protestat, duminică şi luni, în faţa Parlamentului.
Flashmob-uri similare au fost anunţate şi pentru următoarele zile.
Directoarea Transparency Internaţional Moldova, Lilia Carasciuc, cere de la guvernanţi să retragă această lege.
Lilia Carasciuc:Cerem populaţiei: "apăraţi-vă democraţia". Ieşiţi împreună cu noi la flashmob, vă rog. Dacă nu lucră flashmob-ul, e posibil să se treacă la proteste.
Iniţial, în Parlament a fost înregistrat un proiect al principalului partid de la guvernare pentru introducerea votului uninominal, astfel ca toţi deputaţii să fie aleşi în circumscripţii.
Ulterior, principala formaţiune de opoziţie, Partidul Socialiştilor, a înregistrat proiectul sistemului mixt.
În Parlament chiar şi autorii proiectului votului uninominal au votat pentru sistemul mixt, ceea ce, în opinia experţilor, demonstrează că a fost vorba de o înţelegere între cele două formaţiuni.