Kurdistanul Irakian susţine mâine propriul referendum pentru independeţă
Deşi Parlamentul de la Bagdad a respins desfăşurarea unui referendum pentru îndependenţa Kurdistanului, autorităţile kurde de la Erbil susţin mâine un referendum.
24 Septembrie 2017, 19:02
Kurzii nu se supun deciziei Parlamentului de la Bagdad şi vor susţine mâine un referendum pentru autodeterminare. Din autoproclamata capitală Erbil, citadelă din care kurzii şi-au susţinut dorinţa pentru un stat propriu, se organizează referendumul pentru independentă. Kurzii îşi doresc un stat suveran, susţinuţi de forţe militare proprii şi de o istorie de peste 5000 de ani.
Steaguri, lozinci, şi bannere electorale au fost afişate în ultima săptămână în susţinerea referendumului pentru constituirea unui stat kurd în Nordul Irakului. Afişele au mai degrabă rolul de a le readuce aminte kurzilor că sunt chemaţi la un scrutin pentru un deziderat de sute de ani: un stat propriu, un stat independent al kurzilor. Steagurile Kurdistanului Irakian cu culorile sale roşu-alb-verde sunt prezente peste tot în regiunea autonomă ca un simbol al unei naţiuni caree îşi doreşte propriul stat.
Preşedintele guvernului regional al Kurdistanului Irakian, Masud Barzani, a promis că va merge înainte cu referendumul privind independenţa, în pofida opoziţiei internaţionale tot mai mari. Masud Barzani este dornic că susţină cauza kurzilor în faţa lumii şi a amintit rolul-cheie pe care luptătorii kurzi l-au jucat în bătălia împotriva grupării extremiste Stat Islamic.
Președintele Barzani a subliniat că votul reprezintă doar o etapă dintr-un proces şi că nu mai există nicio cale înapoi către starea de dinainte. Vecinii Kurdistanului au emis avertismente tot mai ferme împotriva referendumului. Iranul a blocat zborurile către şi dinspre Kurdistan, efectuând totodată, la fel ca şi Turcia, exerciţii militare aproape de graniţă - transmit corespondenţii BBC.
Miliţiile kurde cunoscute sub denumirea de Peshmerga (cei care înfruntă moartea) au avut un rol determinant în luptele împotriva trupelor lui Saddam Hussein ca aliaţi ai SUA. În ultimii doi ani miliţiile Peshmerga s-au dovedit eficiente înlupta cu ISIS şi au reuşit să anihileze poziţii importante deţinute de Daesh în Irak.
Kurzii totalizează o naţiune cu o populaţie estimată la 40-60 de milioane de etnici. Cei mai mulţi kurzi se află în zona de Nord a Irakului dar populaţia kurdă este răspândită în Siria, Turcia, Irak şi Iran. Kurzii din Siria, populaţie majoritară în zona Rojava din Nord-Estul ţării a purtat propriile lupte cu regimul lui Bashar al-Assad dar mai ales cu ISIS.
Celebrul luptător Saladin (صلاح الدين يوسف بن أيوب), cel care i-a învins pe cruciaţi şi pe templieri în bătălia pentru Ierusalim, a fost un kurd născut la Tikrit. Este primul şi cel mai mare luptător asumat de kurzi care în ultima decadă şi-au arătat dedicaţia şi dorinţa, inclusiv prin luptă, pentru a avea un stat propriu.
Turcia se opune vehement înființării unui stat suveran kurd şi nu va accepta o asemenea dezvoltare. Etnicii kurzi, susţinuţi de formaţiunile de kurzi din Siria şi irak reprezintă pentru Ankara o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Turciei.
Parlamentul Irakului s-a opus pe 12 septembrie planului kurzilor de a organiza un referendum în următoarele două săptămâni privind independenţa faţă de Irak. Preşedintele Parlamentului de la Bagdad, Salim al-Jabouri, a declarat că votul necesită ca guvernul să facă toţi paşii pentru a proteja unitatea Irakului şi să deschidă un dialog cu liderii kurzilor irakieni, informează BBC.