Kievul este din nou în stare de asediu
Trimisul nostru, Ilie Pintea, a văzut pregătirile ucrainenilor pe o arie mai largă din jurul Kievului în faţa unui posibil atac al ruşilor.
Articol de Ilie Pintea, 22 Martie 2022, 13:32
Kievul este din nou în stare de asediu până mâine dimineaţă, locuitorii capitalei ucrainene au interdicţie de circulaţie în afara deplasărilor spre adăposturile antiaeriene.
Primarul Vitali Klitschko declara ieri că bombardamentele ruseşti au omorât până acum 65 de civili între care patru copii, iar aproximativ 300 de persoane au fost rănite. Autorităţile ucrainene afirmă că au recucerit controlul unor suburbii ale capitalei pe fondul retragerii ruse.
CNN notează că forţele Moscovei ar avea probleme cu lansarea unui atac terestru dinspre nord-vest, din cauza inundaţiilor provocate de apele deversate de un baraj de pe Nipru. Nu este clar deocamdată dacă barajul a fost deschis intenţionat de ucraineni sau a fost lovit de o rachetă rusească.
Trimisul nostru, Ilie Pintea, a văzut pregătirile ucrainenilor pe o arie mai largă din jurul Kievului în faţa unui posibil atac al ruşilor.
Perspectiva unui atac terestru devine tot mai plauzibilă în centrul şi în estul Ucrainei, iar localităţile din proximitatea capitalei Kiev se pregătesc pentru a putea respinge trupele care ar ajunge aici.
Există informaţii că un asemenea desant ar putea veni dinspre Belarus.
Şi armata împreună cu Forţele de Apărare Teritorială au fortificat mai multe puncte strategice esenţiale.
Serghei Suhomlin, primarul din Jitomir, oraş aflat la aproximativ 150 de kilometri de Kiev a declarat pentru Radio România Actualităţi că există trei inele de apărare a localităţii şi am putut vedea în oraş mult mai multe posturi de apărare faţă de începutul acestei luni, când am ajuns prima dată la Jitomir.
El a mai precizat că nu doar atacurile aeriene şi cele cu rachete sunt o ameninţare în regiune, ci şi o posibilă ofensivă care să ajungă din Belarus, aflat la doar 100 de kilometri. De altfel, transferul de trupe din Belarus spre frontiera cu Ucraina e în plină desfăşurare, însă există acţiuni de descurajare purtate nu doar de voluntarii din trupele ucrainene, ci şi de opozanţi ai regimului de la Minsk.
E vorba de sabotaje şi de acţiuni de gherilă menite să încetinească avansarea trupelor spre Ucraina, unde au fost pregătite capabilităţii de apărare. Am trecut pe lângă o pădure în care fuseseră amplasate mine antipersonal, iar câteva poduri din regiune au fost pregătite pentru detonare în cazul în care trupele terestre inamice vor ajunge în zonă.