Jumătate din producţia de energie electrică din acest an a UE a provenit din surse regenerabile
UE a reuşit să reducă la doar 18% dependenţa de gazul rusesc, iar consumul comunitar a scăzut semnificativ pe fondul măsurilor de eficientizare.
Articol de Radiojurnal, 11 Septembrie 2024, 22:57
Corespondenţă de la Bruxelles realizată de Bogdan Isopescu.
Jumătate din producţia de energie electrică din acest an a Uniunii Europene a provenit din surse regenerabile, reiese dintr-un raport publicat astăzi de Comisie. În plus, Uniunea a reuşit să reducă la doar 18% dependenţa de gazul rusesc, iar consumul comunitar a scăzut semnificativ pe fondul măsurilor de eficientizare.
Sunt însă necesare eforturi consolidate pentru a aborda problema preţurilor ridicate la energie. O problemă o reprezintă preţurile energiei şi al gazelor, deşi stabile şi reduse mult sub vârfurile din timpul crizei, acestea rămân mari pentru industria europeană, o industrie care concurează cu cea a Statelor Unite şi a Chinei, acolo unde preţurile sunt uneori şi de trei ori mai mici.
Comisarul european Kadri Simson spune că preţurile vor fi mai mici după implementarea reformei pieţei de energie, cea care va reduce aportul surselor fosile cele scumpe: Reforma va accelera instalarea unităţilor regenerabile mai ieftine şi contractele bune pentru industrie, fie că vorbim de contracte bilaterale, fie că vorbim de contracte pentru diferenţă. Acest lucru va crea pentru industrie o cu totul altă situaţie. O va feri de crize.
Pe partea de mediu, raportul arată indici încurajatori. Emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii au scăzut cu 32,5% între 1990 şi 2022, în timp ce economia a crescut cu aproximativ 67% în aceeaşi perioadă. Aceasta înseamnă că au fost luate măsuri de eficientizare, dar şi de reducere a poluării. Totuşi, la acest capitol, Comisia Europeană aminteşte statelor membre că trebuie să trimită noile planuri pentru energie şi mediu, cele care modifică anumiţi parametri pentru a atinge ţintele de mediu asumate. Doar 11 state au trimis aceste planuri, iar România nu se numără printre ele.