Judecătorii spanioli scurtează programul de audieri
Nemulţumiţi de situaţia actuală din justiţie, magistraţii şi procurorii au decis să protesteze încheind toate audierile la ora 14:00. Aceştia se plâng de volumul mare de muncă.
02 Noiembrie 2012, 19:28
Vineri a fost prima zi în care judecătorii şi procurorii spanioli au scurtat, în semn de protest, audierile.
Nemulţumiţi de situaţia actuală din justiţie, cei care o compun au decis să protesteze astfel: toate audierile încheindu-se la ora 14:00, indiferent dacă declaraţiile celor implicaţi în procese s-au finalizat sau nu.
Principala problemă a angajaţilor din sistem este volumul prea mare de cauze.
Conform asociaţiilor judecătorilor şi procurorilor, Spania are un număr de magistraţi raportat la populaţie precum Turcia sau Azerbaidjanul, aflându-se astfel la coada Europei.
Dacă ministrul justiţiei nu le dă un răspuns magistraţilor, aceştia nu exclud o grevă, până la sfârşitul anului.
Pentru a face cunoscută şi mai bine situaţia lor, magistraţii au anunţat că vor lua legătura cu diverse grupuri parlamentare.
Condiţiile de muncă, printre nemulţumirile protestatarilor
Măsura de protest se sprijină pe un raport al Consiliului Puterii Judecătoreşti, care stabileşte numărul de cauze pe care pot să le asume tribunalele, în funcţie de specificul lor.
Acelaşi raport arată că în aproape toate instanţele numărul de cauza depăşeşte dublul admis; excepţie fac cauzele comerciale, care sunt, în perioada de criză economică, de 100 de ori mai multe în anumite zone ale ţării.
Între timp, ei amintesc că pe lângă munca suplimentară voluntară de mulţi ani, judecătorii se pensionează foarte târziu, la 70 de ani, muncesc în condiţii deloc comode, au probleme cu dotările şi infrastructura şi, din cauza reducerilor de buget, nu mai au nici ajutoare, pentru că suplinitorii nu mai pot fi contractaţi.
Justiţia din Spania este lentă, merge greu, însă de acum încolo va funcţiona şi mai complicat - spun magistraţii - pentru că această scurtare a audierilor va prelungi în mod inevitabil procesele.
De altfel, asociaţiile avertizează că se poate ajunge chiar la un colaps al justiţiei.
Actuala situaţie va fi şi mai grea, deoarece guvernul a adoptat un proiect de lege privind majorarea şi impunerea de noi taxe pentru cheltuielile de judecată.