John Kerry: "Bashar al Assad merită apreciere"
Schimbare de ton în discursul american faţă de regimul din Siria. Secretarul american de Stat a lăudat regimul pentru că a început distrugerea arsenalului chimic.
Articol de Carmen Gavrilă, 07 Octombrie 2013, 12:06
Secretarul american de Stat John Kerry a declarat că preşedintele sirian Bashar al Assad merită apreciere pentru că, la doar o săptămână de la rezoluţia ONU care prevede eliminarea armamentului chimic sirian, regimul a distrus focoase de rachete, bombe şi echipamente pentru amestecuri chimice.
Potrivit ONU, duminică a fost prima zi a campaniei de distrugere a armelor chimice siriene, derulată sub supravegherea unei echipe de la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.
Întregul demers intervine după ce în luna august în Siria a avut loc un atac cu arme chimice care a fost la un pas să atragă o intervenţie militară americană împotriva regimului Assad, evitată prin opoziţia Rusiei şi propunerea Moscovei de eliminare a armelor chimice siriene.
De altfel, Joh Kerry a făcut declaraţia apreciativă la adresa lui Bashar al Assad, la o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov în Indonezia.
În replică, Serghei Lavrov, s-a declarat şi el mulţumit că regimul Assad îşi îndeplineşe obligaţiile şi a precizat că Rusia va face totul pentru a se asigura că procesul de eliminare a armelor chimice va fi finalizat.
Tonul lui Lavrov a fost, după observaţiile analiştilor ceva mai reţinut decât al lui John Kerry, care pe lângă o serie de apriecieri la adresa regimului Assad, a lăudat şi buna cooperare de care a dat dovadă Rusia pe tema eliminării armelor chimice siriene.
Armele chimice nu trebuie să ajungă în mâinile extremiştilor
Însă, ministrul rus de externe, a precizat că, de vreme ce regimul Assad a început să se ţină de cuvânt, statele occidentale şi cele din regiune care susţin înlăturarea preşedintelui sirian trebuie să se asigure că nu ajung arme chimice în mâinile extremiştilor islamişti şi actorilor non-statali activi pe teritoriul sirian.
De altfel, în mod constant, Rusia a susţinut că de fapt numite elemente ale opoziţiei siriene ar fi fost în spatele atacului chimic din august, şi nu regimul Assad.
În plus, între timp, oficiali ai regimului Assad în frunte cu preşedintele, au lansat declaraţii mai puţin categorice la adresa opoziţiei siriene şi îndeamnă la negociere.
Însă, opoziţia siriană se arată extrem de nemulţumită de faptul că intervenţia militară americană nu a mai avut loc.
Mai mult, opoziţia siriană se dovedeşte fragmentată, cu opinii, scopuri şi programe de viitor diferite, ceea ce complică organizarea unei viitoare conferinţe de soluţionare a crizei siriene, la Geneva, la jumătatea lunii viitoare, aşa cum doreşte ONU.