Jens Stoltenberg a apreciat că dreptul internaţional şi cel umanitar trebuie respectate în toate conflictele
Liderii arabi au acuzat ţările occidentale că nu aplică aceleaşi standarde războiului Israelului din Gaza, lansat ca răspuns la atacul din 7 octombrie al Hamas, aşa cum au aplicat războiului Rusiei în Ucraina.
Articol de Radio România Actualităţi, 28 Noiembrie 2023, 23:50
Liderii arabi au acuzat în repetate rânduri ţările occidentale că nu aplică aceleaşi standarde războiului Israelului din Gaza, lansat ca răspuns la atacul din 7 octombrie al Hamas, aşa cum au aplicat războiului Rusiei în Ucraina. Într-o declaraţie făcută astăzi cu ocazia reuniunii miniştrilor de externe NATO la Bruxelles, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a apreciat că dreptul internaţional şi cel umanitar trebuie respectate în toate conflictele, iar vieţile civililor trebuie întotdeauna protejate. Dar, a adăugat el, este important să recunoaştem că situaţia din Gaza şi cea din Ucraina sunt diferite din multe puncte de vedere. Oana Bâlă a urmărit declaraţiile.
Reporter - Oana Bâlă: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat prelungirea armistiţiului din Fâşia Gaza şi a precizat că acest lucru a permis eliberarea mai multor ostatici, dar şi furnizarea de ajutor umanitar. Întrebat la conferinţa de presă de la finalul reuniunii dacă există posibilitatea ca ţările occidentale să folosească standarde duble atunci când se referă la încălcarea drepturilor omului, liderul Alianţei Nord-Atlantice a susţinut că situaţia din Gaza este diferită de cea din Ucraina, însă dreptul umanitar trebuie respectat.
Jens Stoltenberg: Mesajul meu este că dreptul internaţional, dreptul umanitar trebuie respectate în toate conflictele, iar vieţile civililor trebuie protejate întotdeauna. Şi acesta a fost mesajul atât în ceea ce priveşte conflictul din Gaza, dar, desigur, şi în ceea ce priveşte alte conflicte pe care le vedem în întreaga lume. Situaţia din Gaza şi cea din Ucraina sunt diferite în multe feluri. Ucraina nu a reprezentat niciodată o ameninţare pentru Rusia. Ucraina nu a atacat niciodată Rusia. Invazia rusă în Ucraina a fost o invazie neprovocată, o invazie la scară largă a unei alte ţări, aşa că, desigur, Ucraina are dreptul la autoapărare împotriva unui atac neprovocat şi la apărarea integrităţii teritoriale; şi, de asemenea, susţinerea dreptului Ucrainei la autoapărare este un lucru asupra căruia toţi aliaţii sunt de acord. Nu în ultimul rând, pentru că dreptul la autoapărare este consacrat în Carta ONU.
Reporter - Oana Bâlă: Pe fondul reticenţei unora dintre ţările membre NATO de a trimite Ucrainei noi ajutoare militare, Jens Stoltenberg atrage atenţia că aliaţii şi-au reiterat hotărârea de a-i oferi un sprijin neclintit, în timp ce ucrainenii îşi apără cu curaj ţara.
Jens Stoltenberg: Germania a anunţat 8 miliarde de euro pentru anul viitor, iar Olanda a anunţat un ajutor de peste 2 miliarde de euro. România a deschis un centru de antrenament cu avioane F-16 piloţii ucraineni. Toate acestea ajută la salvarea de vieţi în Ucraina şi transmit Rusiei mesajul că sprijinul nostru rămâne constant.
Reporter - Oana Bâlă: Referitor la China, secretarul general al NATO spune că aliaţii trebuie să fie lucizi cu privire la impactul politicilor coercitive asupra securităţii Alianţei Nord-Atlantice. (ta1)