Italia, ţara "cu cei mai mulţi tineri fără loc de muncă"
Institutul italian de statistică arată că peste două milioane de tineri italieni cu vârste între 18 şi 34 ani nu au un loc de muncă şi nu au o pregătire profesională.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 27 Mai 2010, 13:46
Italia este ţara europeană cu cei mai mulţi tineri fără loc de muncă şi pregatire profesională, potrivit celui mai recent raport al Institutului italian de statistică.
În acest cotext, tinerii constituie în Peninsulă principala categorie care plăteşte preţul crizei economice, fiind incluşi în categoria Neet (Not in education, employnment or training).
Peste două milioane de tineri italieni cu vârste între 18 şi 34 ani nu au un loc de muncă, nu au o pregătire profesională şi nu sunt înscrişi în nici o instituţie de învăţământ. Pe fondul crizei economice actuale, numărul a crescut în 2009 cu 120.000 (un procent de 6,5%), arată Institutul italian de statistică.
Pe de altă parte, 58,6% dintre tineri sunt necăsătoriţi şi locuiesc în casele părinţilor. Dacă în 2003 cea mai mare parte a tinerilor aflati în această situaţie locuiau astfel din comoditate, 6 ani mai târziu aproximativ 40% dintre ei recunosc ca sunt constrânşi de situaţia economică, iar 30% au răspuns că sunt nevoiţi să facă acest sacrificiu pentru a-şi continua studiile.
Situaţia este alarmantă si din punct de vedere al nivelului de instruire şi pregătire al acestor tineri. 1,7 milioane (adică un procent de 20%) dintre tinerii italieni nu au utilizat computerul în ultimele 12 luni, iar 44% nu au citit nici măcar o carte în ultimul an. Referitor la nivelul de pregătire educaţională, elevii şi studenţii italieni înregistrează cele mai slabe rezultate comparativ cu ţările Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economică.
Aceaste cifre îi ingrijoreaza pe specialistii Institutlui italian de statistica. În condiţiile în care puterea de cumpărare a familiilor din Peninsula a scăzut cu 3% în 2009, situatia unei familii cu un astfel de tânăr în întreţinere devine disperată atunci când unul dintre părinţi ajunge în şomaj sau fără nici un venit, "Italia este în prezent în creştere economică, dar riscurile de instabilitate sunt foarte puternice şi resimţite acut la nivelul familiilor'" a declarat preşedintele Institului de statistica, Enrico Giovannini.
Acesta a mai precizat că în prezent o familie italiană câştigă în medie cu 360 de euro mai puţin decât în urmă cu 10 ani.