Italia: Starea de urgență va fi prelungită până pe 31 ianuarie 2021
1. Între timp însă autoritățile iau măsuri pentru sprijinirea turismului și a industriei HoReCa.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 15 Mai 2020, 06:40
În Italia, starea de urgență va fi prelungită până pe 31 ianuarie 2021.
Între timp însă autoritățile iau măsuri pentru sprijinirea turismului și a industriei HoReCa, fie că e vorba de acordarea de bonusuri pentru vacanță și mișcare fizică, impozite reduse pentru hotelieri și responsabili de stațiuni balneare, baruri și restaurante sau un sprijin urgent pentru cei care lucrează pe cont propriu.
Decretul ”Relansarea”, aprobat de Consiliul de miniștri de la Roma, în valoare de 55 de miliarde de euro, reprezintă intervenții de urgență pentru familii și societăți, după care va urma o reformă fiscală. 25,6 miliarde de euro sunt numai pentru lucrători. Fondurile vizează și șomajul tehnic pe care mulți salariaţi încă nu l-au primit.
15, 16 miliarde de euro vor fi distribuite pentru susținerea firmelor, sub diferite forme, de la cele mai mici, până la posibilitatea capitalizării. Numărul locurilor cadrelor medicale din secțiile de terapie intensivă va crește cu 115%, iar pentru întreg personalul, care pe parcursul acestei pandemii s-a aflat în prima linie, s-a alocat un fond de sprijin de 190 de milioane de euro.
4.000 de cercetători vor fi angajați și 16.000 de profesori vor fi titularizați până în toamnă. Hotelierii, responsabili de stațiuni balneare, restaurante și baruri, sunt scutiți de prima rată a impozitului pe proprietate.
Pentru a contribui la relansarea turismului local, italienii sunt sprijiniți printr-un bonus de 500 de euro să își petreacă, până la sfârșitul anului, concediile oriunde pe teritoriul național. Agricultura primește peste un miliard de euro, în condițiile în care cei peste 110.000 de lucrători sezonieri români, în acest an, din cauza pandemiei, nu au reușit să mai ajungă în Peninsulă, tot sectorul agricol este afectat de lipsa forței de muncă. Guvernul de la Roma permite ca, pentru 6 luni, lucrătorii sezonieri străini să fie angajați și să obțină permis de ședere legal oriunde s-ar afla pe teritoriul italian.
Măsura se referă și la menajere și îngrijitoarele de bătrâni. Nu se putea ca acest decret să nu fie criticat de opoziție.
Vicepreședintele formațiunii Forza Italia, Antonio Tajani, comentează pe rețelele de socializare că aceste măsuri vin în întârziere și se întreabă când vor ajunge acești bani la italieni, în condițiile în care ei nu au primit nici măcar banii promiși în luna martie.
,,Lipsește o viziune strategică a relansării și un sprijin al sectoarelor aflate cu adevărat în criză,, mai scrie Tajani, în vreme ce liderul formațiunii de extremă dreapta Liga - Matteo Salvini - consideră că decretul ,, vorbește de multă asistență, birocrație, bani puțini, fără nicio idee de dezvoltare.
(RS)