Italia sprijină refugiaţii din Libia
Autorităţile italiene au anunţat că vor instala o tabără în Tunisia pentru adăpostirea refugiaţilor din Libia. Misiunea umanitară este realizată cu sprijinul Naţiunilor Unite, afirmă oficiali de la Roma.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Martie 2011, 09:31
Considerând critică situaţia de la graniţa dintre Libia şi Tunisia, Italia va trimite o misiune umanitară pentru a veni în ajutorul a 10 mii de refugiaţi.
Italia va instala ''rapid'' o tabără în Tunisia pentru adăpostirea persoanelor care se refugiază din Libia, dar Roma doreşte să ajute şi populaţia din Benghazi '' imediat ce vor permite condiţiile de securitate''.
Autorităţile italiene consideră că aceasta este o "mai bună modalitate de a înfrunta, în mod serios, riscul unui imens val migratoriu" provenind din Maghreb.
Sprijinul oferit de Ministerul Apărării Naţionale din Italia constă, potrivit ministrului Ignazio La Russa într-un "ajutor logistic în privinţa mijloacelor de transport", fără intervenţia militarilor italieni.
De această parte se vor ocupa Crucea Roşie şi ministrerul de externe.
Persoanele care vor fi ajutate "sunt aproape toţi tunisienii, care vor să se întoarcă în ţara lor din Libia, explică ministrul de interne Roberto Maroni, care se teme însă că, în contextul crizei libiene, o parte dintre ei se vor îndrepta spre Italia.
Ajutoare umanitare la Benghazi şi la Cirenaica
La rândul său şeful diplomaţiei de la Roma, Franco Frattini a declarat că această misiune se realizează cu sprijinul Naţiunilor Unite.
"Misiunea umanitară se aplică în ţările nord africane, pe teritoriul tunisian la graniţă cu Libia, în regiunea Cirenaica din Libia, dar este evident că noi lucrăm cu organizaţiile Naţiunilor Unite care se ocupă de asistenţă umanitară.
"Am făcut asta şi pentru a confrunta situaţiile de urgenţă care ar putea fi verificate în Italia, aşa cum au fost controlate în trecut. Oricum, misiunea umanitară de care vorbim nu este realizată doar de Italia", a declarat Franco Frattini.
''Italia va organiza rapid o tabără pe teritoriul tunisian, în apropiere de frontiera cu Libia, pentru a oferi asistenţă, hrană şi îngrijiri medicale pentru zecile de mii de refugiaţi care au sosit în Tunisia provenind din Libia'', a precizat şeful diplomaţiei de la Roma.
Navele sunt gata să plece, potrivit diplomatului, în decurs de 24 sau 48 de ore.
Italia va trimite o navă cu ajutoare umanitare la Benghazi, cel mai mare oraş din estul ţării, aflat sub controlul protestatarilor, ''imediat ce vor permite condiţiile de securitate''.
700 de imigranţi ilegali la Lampedusa în două zile
După cei aproximativ 6000 de imigranţi, în mare parte egipteni şi tunisieni care au ajuns în februarie în Italia şi după o perioadă de aproximativ 10 zile în care nu s-au înregistrat alte sosiri ale imigranţilor ilegali, marţi, 500 de clandestini au ajuns în Lampedusa, iar miercuri dimineaţa alţi 200 de tunisieni au debarcat pe coasta siciliană.
Aceştia au fost transferaţi într-un centru de primire şi de identificare, pe care autorităţile italiene au reuşit de curând să-l elibereze. Autorităţile se aşteaptă în această săptămână la un număr de 50.000 de imigranţi ilegali.
Într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Tripoli, liderul libian Muammar Gaddafi a amintit de perioada când o parte din Libia a fost sub ocupaţie militară italiană.
Oficialul de la Tripoli, care s a autointiutal "ghidul revoluţiei" a subliniat că a constrâns Italia să se scuze pentru ocuparea nord-vestului Libiei, în 1911, sub guvernul Giolitti.
Potrivit liderului libian, Italia a plătit timp de 20 de ani "bani grei, pe lună, pentru acest gest".
Legăturile dintre Libia şi Italia sunt foarte strânse de la semnarea, în 2008, a unui acord care a încheiat socotelile a peste 30 de ani de colonizare italiană (1911-1942).
Pe de altă parte, Italia este cel mai important partener comercial al Libiei, care deţine importante acţiuni în întreprinderi italiene.