Italia s-a retras din acordul cu China privind participarea la "noul drum al mătăsii"
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 08 Decembrie 2023, 07:30
Italia s-a retras din acordul cu China asupra participării la inițiativa Belt and Road, cunoscută și drept "noul drum al mătăsii". Decizia, așteptată de mai multe luni, a fost comunicată Beijingului într-o manieră care să poată menține deschise canalele de dialog politic.
De mai multe ori, premierul Giorgia Meloni și-a exprimat dorința de a ieși de pe "noul drum al mătăsii" chinezesc, inițiativă pe care o numise o mare greșeală, părere împărtășită și de diverși miniștri ai guvernului său. Acordul, care a expirat în luna martie, nu s-a dovedit a fi fructuos pentru Italia și stârnise o oarecare perplexitate în rândul aliaților euroatlantici.
Astfel, în aceste zile, guvernul de la Roma a informat autoritățile de la Bejing, printr-o notă verbală, despre decizia sa de a nu reînnoi memorandumul de înțelegere privind drumul mătăsii, proiectul de infrastructură lansată în urmă cu 10 ani de liderul Xi Jinping pentru a spori schimburile comerciale între continentele asiatic, african și european.
"Nu a fost o perspectivă avantajoasă pentru noi" - a explicat vicepremierul și ministrul de externe Antonio Tajani, făcând o comparație cu Germania și Franța. "Acum vom vedea cum să consolidăm relația cu China. Lucrăm deja mult cu ei. Există un parteneriat strategic, nu există nimic negativ cu China. Procedăm așa cum am procedat întotdeauna."
Așa-zisa despărțire a fost ținută în secret până acum de comun acord cu guvernul chinez, iar executivul italian continuă să nu comenteze prea mult asupra acestei decizii. Însă, așa cum observă presa din Peninsulă, linia tăcerii din partea premierului este menită să limiteze reacția mediatică pe care China o suferă din cauza abandonării inițiativei de către singura țară din G7 care aderase.
Până nici vicepremierul și ministrul infrastructurii, Matteo Salvini, liderul Ligii, care a lucrat împreună cu Mișcarea "Cinci Stele" și Giuseppe Conte în 2019 pentru a construi acordul, nu comentează nimic, însă un membru al partidului său, senatorul Marco Dreosto, consideră că Italia nu își poate permite ca bunurile strategice naționale, cum ar fi porturile, să cadă în mâinile Beijingului.
La Washington se preia semnalul pozitiv care vine de la Roma, chiar dacă Departamentul de Stat se limitează la a comenta diplomatic că "ieșirea este o decizie care a fost la latitudinea Italiei".