Italia îşi poate "îmbunătăţi perspectiva economică"
Cancelarul Angela Merkel şi-a exprimat aprecierea deosebită pentru programul de reformă şi austeritate adoptat de noul guvern italian condus de Mario Monti.
Articol de Mălina Andronescu, 11 Ianuarie 2012, 19:00
Germania apreciază rapiditatea cu care guvernul de la Roma pune în practică reformele care ar trebui să scoată Italia din criză, a declarat miercuri cancelarul Angela Merkel.
După o întâlnire cu premierul Mario Monti, Angela Merkel a spus că Italia îşi poate îmbunătăţi perspectiva economică ţinând cont de conţinutul măsurilor de redresare, în timp ce prim-ministrul Monti a anunţat că se aşteaptă la ceea ce el a numit "recunoştinţă din partea pieţelor financiare internaţionale" care, la ora actuală, împrumută bani Italiei la dobânzi foarte mari.
Cancelarul Angela Merkel şi-a exprimat aprecierea deosebită pentru programul de reformă şi austeritate adoptat de noul guvern italian condus de Mario Monti pentru ceea ce a numit "măsurile deosebit de importante şi ieşite din comun în vederea consolidării bugetare şi reformelor structurale".
Europa onorează aceste decizii prin atragerea într-o mai mare măsură a Italiei în eforturile coordonate până de curând în special de Franţa şi Germania în vederea elaborării unor măsuri eficiente pentru depăşirea actualei situaţii de criză, a adăugat Merkel.
La rândul său, premierul Monti a declarat că Italia aşteaptă drept dovadă de recunoaştere a acestor eforturi un semnal de solidaritate din partea Europei care s-ar putea concretiza, de pildă, printr-o scădere a dobânzilor pentru împrumuturile de refinanţare a Italiei.
Printre măsurile posibile de depăşire a crizei se numără şi introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, măsură controversată însă la nivel european.
În acest context, Merkel a revenit asupra declaraţiei făcute luni după întâlnirea cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, conform căreia personal ar putea fi dispusă să accepte o astfel de taxă, fie şi numai la nivelul zonei euro.
"Guvernul german este şi în continuare de părere că o taxă pe tranzacţiile financiare trebuie introdusă în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Asupra acestui lucru vom negocia în continuare până în martie. Opinia mea personală este că la nevoie ne-am putea imagina această măsură fie şi numai pentru zona euro. În cabinetul german nu există însă o convergenţă de opinii în această direcţie", a precizat Merkel, făcând referire la fricţiunile pe această temă existente între partidele din coaliţia de guvernământ de la Berlin.
În ceea ce priveşte Italia, premierul Mario Monti a declarat că, spre deosebire de guvernul Berlusconi, actualul cabinet de la Roma este deschis pentru ideea unei taxe pe tranzacţiile financiare.