Italia înăspreşte măsurile de austeritate
Premierul Berlusconi a spus că "inima îi sângerează" la ideea de a merge împotriva promisiunii sale de "a nu băga niciodată mâna în buzunarele italienilor", însă în actuala situaţie măsurile ar fi inevitabile.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 13 August 2011, 10:17
Italia a adoptat vineri seara noi măsuri de austeritate de 45,5 miliarde de euro pe doi ani, la doar o lună distanţă de un alt plan de austeritate de 48 de miliarde de euro pe trei ani.
Decizia a fost luată pentru a reveni la echilibru începând din 2013 în loc de 2014 şi a pune capăt presiunilor speculative ale pieţelor.
Premierul italian Silvio Berlusconi a anunţat vineri seara că ”votul în consiliul de miniştri a fost unanim”, iar noile măsuri merg ”în sensul dorit de Banca Centrală Europeană”.
Noul plan va permite să se recupereze 20 de miliarde de euro în 2012 şi 25,5 de miliarde în 2013.
Noile măsuri prevăd: majorarea taxei pe valoarea adăugată, impunerea unei taxe de solidaritate asupra câştigurilor mari şi creşterea vârstei de pensionare pentru anumite categorii sociale, pentru a se obţine suma de opt miliarde de euro necesară pentru reducerea deficitului.
Pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale, va deveni obligatorie declararea tranzacţiilor de peste 2.500 de euro şi sunt prevăzute sancţiuni severe pentru activităţile ce nu emit facturi sau chitanţe, sancţiuni care ar putea ajunge până la închisoare.
Alte 12 miliarde de euro din cele 20 miliarde de euro care vor rezulta în urma aplicării noilor măsuri de austeritate de anul viitor vor veni în mod egal de la reducerile de 8,5 miliarde de euro în cei doi ani din bugetele mai multor ministere şi de la reducerea finanţării către autorităţile locale.
Silvio Berlusconi a mai declarat că ”inima îi sângerează” la ideea de a merge împotriva promisiunii sale de ”a nu băga niciodată mâna în buzunarele italienilor”, însă în actuala ”situaţie dramatică” noile măsuri sunt ”inevitabile”.
Liderul de la Roma a mai explicat că ”după ce s-au concentrat asupra Greciei, speculaţiile sunt acum pe cale să se orienteze spre Italia” care trebuie să se reînnoiască pentru 250 de miliarde de euro de împrumuturi în acest an.
Guvernul de la Roma vrea să echilibreze bugetul până în 2013, pentru a recâştiga încrederea investitorilor de pe pieţele financiare că Italia are finanţe publice solide.
Banca Central Europeană sprijină Italia începând de luni prin răscumpărarea de titluri de stat care au urcat foarte puternic săptămâna trecută, scumpind periculos costul de rambursare a uriaşei datorii a Italiei de 120% din PIB.