Italia: Guvernul anchetează compania care întreținea podul din Genova
Guvernul italian a deschis o anchetă asupra activităţii companiei Autostrade, responsabilă de întreţinerea podului de la Genova.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 August 2018, 11:15
Guvernul italian a deschis, aseară, o anchetă asupra activităţii companiei Autostrade, responsabilă de întreţinerea podului de la Genova, prăbuşit, marţi, cu tot cu maşinile care circulau pe el.
Compania Autostrade - cel mai mare operator de taxare rutieră din Italia - riscă o amendă de cel puţin 150 de milioane de euro, dar şi revocarea concesiunii austostrăzii.
Ministerul Transporturilor i-a dat societăţii 15 zile pentru a arăta că şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale, adăugând că doreşte ca aceasta să reconstruiască podul de la Genova pe cheltuiala proprie.
Procurorii italieni au deschis o anchetă privind motivele din spatele prăbuşirii podului.
Şi procurorii francezi au deschis un dosar în legătură cu acelaşi accident, deoarece acolo au murit cel puţin patru cetăţeni francezi.
Podul Morandi traversa un curs de apă, o cale ferată şi trecea pe deasupra unui ansamblu de blocuri de locuinţe şi depozite, la o înălţime de circa 45 de metri, făcând legătura între autostrada Milano-Genova şi cea care leagă portul Genova de sudul Franţei.
Viaductul - o lucrare în care au fost folosite tehnici inovatoare la vremea construirii sale - nu a fost, însă, conceput să susţină, o perioadă de zeci de ani, de un trafic atât de intens, a declarat arhitecta italiană Marzia Marandola, profesoară la Universitatea Sapienza, din Roma.
Acest pod face parte din categoria lucrărilor delicate, care cer o atenţie deosebită, precum Podul Brooklyn de la New York sau Turnul Eiffel din Paris, iar pe termen lung, întreţinerea lor costă, evident, mai scump decât construirea şi este foarte dificil să se facă intervenţii punctuale, a subliniat arhitecta.
Mâine este doliu naţional în Italia, în memoria celor 38 de oameni care şi-au pierdut viaţa în teribila catastrofă. Printre ei se află şi un român, şofer de camion.
Alte 15 persoane se zbat între viaţă şi moarte, în spital. Şi printre răniţi a fost identificat un cetăţean român, aflat în stare gravă.
Între 10 şi 20 de persoane sunt încă date dispărute. Macaralele şi buldozerele lucrează zi şi noapte la îndepărtarea resturilor din podul prăbuşit, însă şansele de a mai găsi pe cineva în viaţă sunt aproape nule.
De altfel, niciun supravieţuitor nu a fost scos sub dărâmături, după momentul accidentului.