Italia anunţă măsuri severe împotriva imigranţilor ilegali
Ministrul de interne, Roberto Maroni, spune că autorităţile de la Roma sunt decise să adopte o serie de măsuri aspre privind romii, asemănătoare celor luate la sfârşitul anului 2007.
Articol de Gabriela Pentelescu, 23 August 2010, 14:37
Puterea de la Roma ameninţă că va fi chiar mai intransigentă decât Franţa în privinţa taberelor ilegle.
Opoziţia acuză însă că autorităţile folosesc problemele imigranţilor pentru a distrage atenţia electoratului de la adevăratele probleme ale Italiei.
Situaţia romilor din Franţa şi decizia autorităţilor de la Paris de a desfiinţa taberele ilegale şi de a-i repatria pe locuitorii acestora provoacă în Italia nu doar schimburi acide de replici între opoziţie şi putere, dar şi un apel la toleranţă lansat de Papa Benedict al XVI-lea.
Ministrul de interne, Roberto Maroni, a apreciat pozitiv decizia preşedintelui francez Sarkozy privind expulzările etnicilor romi şi a avertizat că Italia este decisă să adopte o serie de măsuri severe, asemănătoare celor luate la sfârşitul anului 2007.
În acest sens, ministrul de interne a precizat că pe data de 6 septembrie, în cadrul unei reuniuni la Paris, va propune dezbaterea problemei romilor omologilor săi din celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Poziţia ministrului Maroni este susţinută şi de către secretarul de stat Alfredo Mantovano, care a solicitat susţinerea autorităţilor de la Bruxelles şi a precizat că guvernul italian, prin aplicarea pachetului de legi privind siguranţa, a expulzat criminali, chiar dacă aceştia erau cetăţeni ai Uniunii.
Şi primarul oraşului Milano, Letizia Morati, a declarat că se impune adoptarea unor reguli stricte, în mod deosebit pentru romii ce provin din ţările ce aparţin Uniunii Europene, întrucât în cazul acestora - susţine Letizia Morati - se impune expulzarea, nu repatrierea voluntară care nu dă rezultate.
Nu lipseşte nici replica politicienilor din opoziţie, care susţin că din nou guvernul Berlusconi se foloseşte de imigranţi pentru a distrage atenţia electoratului italian de la adevăratele probleme ale ţării şi de la tensiunile din coaliţia de guvernământ.
Presa italiană alocă spaţii ample situaţiei romilor români expulzaţi de către autorităţile de la Paris şi consecinţele acestor măsuri în contextul european.
Ziarele şi televiziunile subliniază că în predica de duminică, Papa Benedict al XVI-lea a folosit limba franceză pentru a lansa un îndemn la toleranţă faţă de oamenii din toate naţiunile şi din toate culturile.