Italia: Agricultura a pierdut 8,5 miliarde euro în urma secetei, a inundaţiilor sau pestei porcine
Se cer noi formule de asigurare a venitului economic, aşa cum se procedează în SUA în ceea ce priveşte lanţurile de producţie.
Articol de Radio România Actualităţi, 24 Septembrie 2024, 00:00
Agricultura italiană a pierdut 8,5 miliarde de euro în urma efectelor secetei, a inundaţiilor sau pestei porcine - avertizează organizaţiile agricultorilor cu trei zile înainte de summit-ul G7 al agriculturii de la Siracuza. Italia are nevoie de resurse europene, iar discuţiile se vor concentra acolo pe rezilienţa şi sustenabilitatea sistemelor agricole şi alimentare.
Corespondentul RRA Elena Postelnicu transmite din Italia:
Între secetă, intemperii, pesta porcină, boala limbii albastre, aşa-zisul mucegai al vinului şi dispariţia crabului albastru, numai într-un singur an cooperativele agricole italiene au suferit pagube de peste 8,5 miliarde de euro.
În acest context, atrage atenţia preşedintele organizaţiei Coldiretti, Ettore Prandini, Europa trebuie să joace un rol central şi să fie mult mai curajoasă decât în trecut în abordarea daunelor pe care le suferă întreprinderile agricole din Italia, ca şi din alte state membre. Ettore Prandini pune accentul pe acest sector cu doar câteva zile înainte de începerea reuniunii G7 pentru agricultură, care se va desfăşura în Sicilia, la Siracuza, între 26 şi 28 septembrie. Şi cele 8,5 miliarde de euro daune se încadrează numai în perioada de dinainte de ultimele inundaţii produse săptămâna trecută de ciclonul Boris şi, mai presus de toate avem nevoie de promptitudine în ceea ce priveşte acţiune în momente de urgenţă - solicită, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Corriere della Sera, preşedintele Coldiretti, completând că alocarea de 10 miliarde de euro anunţată de preşedintele Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, pentru inundaţii va merge numai către Polonia, România, Austria şi Republica Cehă. Ceea ce însă a suferit Italia nu a fost luat în considerare. Astfel - mai comentează Ettore Prandini - Uniunea Europeană ar trebui să promoveze investiţiile în planuri de asigurare pentru exploataţiile agricole pentru a le asigura rentabilitatea, inclusiv noi formule de asigurare a venitului economic, aşa cum fac de ani de zile Statele Unite ale Americii în ceea ce priveşte lanţurile de producţie. În schimb, în multe cazuri, ne asigurăm doar împotriva evenimentelor atmosferice şi în special aici este nevoie de o schimbare de ritm - mai consideră Ettore Prandini.
Reuniunea miniştrilor agriculturii din G7 din Sicilia va începe joi, 26 septembrie, şi se va axa pe durabilitate, tineret şi Africa. Siracuza se pregăteşte astfel să devină centrul reflecţiilor globale privind agricultura, durabilitatea şi securitatea alimentară, cu un accent special pe viitorul generaţiilor tinere şi al continentului african.