Italia afectată de secetă la început de vară
Regiunea Piemont suferă cel mai mult, în condiţiile în care 200 de localităţi apa a fost deja raţionalizată. Situaţia se înrăutăţeşte şi în Emilia-Romagna.
Articol de Radiojurnal, 23 Iunie 2022, 01:19
Italia este afectată de secetă. Regiunea Piemont suferă cel mai mult, în condiţiile în care 200 de localităţi apa a fost deja raţionalizată. Situaţia se înrăutăţeşte şi în Emilia-Romagna. Corespondenta RRA, Elena Postelnicu, de la Roma, cu mai multe informaţii.
Elena Postelnicu: Din cauza unei ierni cu mult prea puţine ploi, Italia trece în prezent printr-o perioadă de grea încercare, cu râuri secate, zone rurale însetate şi culturi în pericol. Şi aceasta abia la început de vară, cu temperaturi de peste 37 de grade Celsius în nordul peninsulei şi până la 50 de grade înregistrate zilele trecute în Insula Sardinia. Astfel, toate regiunile italiene se confruntă cu secetă. Cea mai gravă efectuată este Piemont, cu 200 de localităţi în care apa a fost deja raţionalizată. Rezervoarele sunt la cel mai scăzut nivel, cu o reducere medie între 40 şi 50 de procente. Lago Maggiore a pierdut din nivel 1 m în numai trei zile. Apele fluviului Pad nu au mai fost atât de reduse de 70 de ani. În vreme ce în Valle d'Aosta zăpada de pe vârfurile muntoase s-a topit deja, aşa cum se întâmplă în mod normal în luna august, în regiunea Veneto precipitaţiile sunt cu 40% mai mici decât în 2021. În provincia Verona din aceeaşi regiune se resimte cel mai mult situaţia de urgenţă, 40 de oraşe au fost nevoite să adopte deja raţionalizarea apei. Principalele probleme cu care se confruntă Lombardia din cauza secetei se înregistrează în agricultură, cu pagube estimată la două miliarde de euro. Autorităţile locale îi îndeamnă pe cetăţeni să consume apă cu moderaţie. Totuşi, pentru moment situaţia din Lombardia este sub control, încearcă să îi asigure pe localnici preşedintele Attilio Fontana. Critică, dar nu alarmantă este situaţia din Liguria, care furnizează apă în Emilia-Romagna pentru agricultură. Emilia-Romagna se îndreaptă înspre o stare de urgenţă. Căldura record, cu temperaturi cu trei grade mai mari decât media şi precipitaţii cu 62% mai puţine, au îngenuncheat regiunea care aproape că nu mai are apă în pământ, iar agricultura are de suferit în mod deosebit. În Lazio, regiune din care face parte şi Roma, guvernatorul Luca Zingaretti a anunţat starea de catastrofă naturală, aceasta pentru a adopta măsuri de economisire a consumului de apă şi la Roma. Cea mai gravă situaţie este în zona oraşului Viterbo. Tibrul şi Lacul Bracciano au de suferit. Râul are o scădere îngrijorătoare a debitului, iar lacul se află la -107 cm, considerat un nivel critic.