Italia a aprobat în regim de urgenţă reforma muncii
Premierul italian Mario Monti a schimbat, la un interval de două luni, reformele iniţiale propuse pe piaţa muncii, pentru a se asigura de suportul adepţilor politicii de stânga în parlament.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 28 Iunie 2012, 18:52
Primul-ministru italian, Mario Monti, se prezintă la Bruxelles cu reformele sale din sistemul de pensii şi de pe piaţa muncii, reforme care pot pune bazele unei Italii care nu va ieşi singură din criză.
Ultima formulă a reformei muncii a fost aprobată miercuri seara de parlament, pentru ca liderul de la Roma să vină cu un atuu în plus la Consiliul European, pentru a demonstra că Italia îşi face datoria şi aprobă reforme structurale pe termen lung în vederea dezvoltării economice.
Mario Monti a schimbat, la un interval de două luni, reformele iniţiale propuse pe piaţa muncii, pentru a se asigura de suportul adepţilor politicii de stânga în parlament, renunţând la planul său de a permite firmelor să concedieze angajaţii din motive de afaceri, fără a fi obligate să-i repună în drepturi.
Schimbarea a dus la o reacţie negativă din partea Asociaţiei antreprenorilor italieni "Confindustria", o organizaţie care face lobby pentru mediul de afaceri şi care consideră că noul text al reformei nu aduce nimic bun pentru companii.
Decizia luată de premierul Monti a dus la o fluctuaţie mai mare pe pieţele financiare, investitorii fiind foarte îngrijoraţi.
Diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor Italiei şi cele a Germaniei a scăzut până la 2,8% în această primăvară, de la 5,5% înainte ca Mario Monti să devină prim-ministru.
La rândul său, ministrul italian al muncii şi al politicilor sociale, Elsa Fornero, a recunoscut în faţa contestaţiilor venite din partea sindicatelor şi a altor parteneri sociali că această reformă nu este perfectă, deoarece nimeni nu are pretenţia să poată găsi cea mai bună soluţie la numeroasele probleme ale pieţei muncii din Italia.
Ministrul a mai completat că este mai important să se protejeze persoanele şi nu locurile lor de muncă, afirmaţie care i-a nemulţumit pe liderii sindicali, care ameninţă cu manifestaţii de protest în întreaga Italie, imediat după summit.
În ziua în care Mario Monti prezintă la Bruxelles această reformă a muncii Asociaţia antreprenorilor italieni "Confindustria" atrage atenţia că recesiunea este mult mai intensă decât s-ar fi crezut.
Italia se poate aştepta la o redresare a economiei sale numai în a doua jumătate a anului 2013, an în care, pe de altă parte, aproape 1,5 milioane de persoane din Italia vor rămâne fără locuri de muncă, în vreme ce presiunea fiscală efectivă va ajunge la 54,6%, un nivel record insuportabil pentru contribuabilii italieni.