Israelul, sceptic în privinţa încetării focului în Siria
Israelul şi-a exprimat îndoiala cu privire la planul de încetare a focului pentru Siria.
16 Februarie 2016, 08:05
Încă de la sfârşitul săptămânii trecute, Israelul şi-a exprimat îndoiala cu privire la planul de încetare a focului pentru Siria.
Fărâmiţarea confesională a ţării este inevitabilă şi poate preferabilă.
Israelul şi-a păstrat formal un rol neutru în privinţa războiului civil, care durează de cinci ani în ţara vecină.
La München, s-a vorbit de o încetare a ostilităţilor, dar acordul se confruntă deja cu acuzaţii între Rusia, care susţine militar regimul Assad, şi puterile occidentale care vor schimbarea situaţiei de la Damasc, implicând anumite grupări din opoziţie.
Turcia acuză Rusia pentru loviturile de azi asupra unor spitale din nordul Siriei.
Între timp, premierul turc, Ahmet Davutoglu, în vizită la Kiev, declară că nu consideră Crimeea drept parte a Rusiei, insistând pe integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei. Ankara este interesată direct în chestiunea integrităţii teritoriale.
Ministrul israelian al apărării, Moshe Ya'alon, spunea la conferinţa de la München că este foarte pesimist referitor la perspectivele încetării focului.
Din păcate, este o instabilitate cronică pentru o lungă perioadă de timp.
Cu privire la intenţiile unora de a reface teritorial Siria, ministrul israelian al apărării a spus.
"Ştim cum se face omletă dintr-un ou, dar nu ştim cum se face un ou la loc dintr-o omletă". Situaţia pe teren, cu secte beligerante arată că, în realitate, vor fi nişte enclave: 'Alawistan', 'Kurdistan Sirian', 'Druzistan Sirian' - care pot coopera între ele sau se bat între ele".
Serviciile de Informaţii estimează că Siria se va transforma în regiuni sub controlul celui care este mai puternic acolo.
Chiar şi o victorie la Alep a forţelor regimului Assad, sprijinite de ruşi, nu rezolvă problema - estimează Ram Ben-Barak, director general al Ministerului israelian al Informaţiilor.
Luptele vor continua, ISIS este acolo şi rebelii nu vor depune armele.
Împărtăşind preocupările legate de înaintarea ISIS, Israelul crede că ameninţarea comună a creat o axă de facto a marilor puteri faţă de Iran, duşmanul care ajută cu trupe regimul Assad.
Atât timp cât Iranul este prezent în Siria, ţara nu mai poate reveni la ce a fost odată.
Va fi un teritoriu divizat în enclave.
Israelul are canale de comunicaţii cu ţările arabe sunite şi nu este vorba doar de statele vecine: Iordania şi Egipt, pentru care Iranul şi Fraţii Musulmani reprezintă duşmani.