Israelul denunţă "pretenţiile nerezonabile"
Administraţia americană aşteaptă un răspuns oficial din partea primului ministru israelian cu privire la construirea de noi locuinţe evreieşti în Ierusalimul de Est.
18 Martie 2010, 10:29
Washington-ul nu a primit încă un răspuns oficial din partea primului ministru israelian Benjamin Netanyahu în urma criticilor vehemente ale administraţiei americane în legătură cu anunţul Israelului privind construirea de noi locuinţe evreieşti în Ierusalimul de Est, a arătat Departamentul de Stat.
Cu o zi înainte, Departamentul de Stat spunea că se aşteaptă la o convorbire între Hillary Clinton şi Benjamin Netanyahu.
Primul ministru israelian a avut, totuşi, marţi seara o convorbire telefonică cu vicepreşedintele Joe Biden, dar nu au fost oferite detalii referitoare la aceasta.
Observatori de la Ierusalim consideră că această convorbire a avut loc, după ce Hillary Clinton a subliniat soliditatea legăturilor între Israel şi Statale Unite şi că există dorinţa de ambele părţi de a se reduce intensitatea conflictului, transmite corespondentul nostru la Ierusalim Dragoş Ciocârlan.
Şeful executivului de la Ierusalim a declarat că în ultimul an guvernul israelian şi-ar fi demonstrat angajamentul faţă de procesul de pace, atât prin declaraţii, cât şi fapte, pe când palestinienii creează doar greutăţi, cum nu au mai făcut-o în ultimii 16 ani.
La Ierusalim, la conferinţa de presă cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, ministrul israelian de externe, Avigdor Libermann, a explicat că solicitarea comunităţii internaţionale de a opri construirea de locuinţe în Ierusalim a fost un pretext de a exercita presiuni asupra Israelului şi s-au formulat pretenţii care nu sunt rezonabile, cum ar fi încetarea construcţiilor în Estul Ierusalimului.
Potrivit corespondentului nostru Dragoş Ciocârlan, ministrul Libermann a întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă Israelul ar fi interzis arabilor din Estul Ierusalimului să achiziţioneze sau să construiască apartamente în partea de Vest a oraşului.
Avigdor Libermann a adăugat că există mii de apartamente în cartierele evreieşti în proprietatea arabilor.
Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a subliniat că soluţia conflictului între Israel şi palestinieni se poate obţine doar prin tratative şi a menţionat că UE va susţine procesul.
Analiştii americani sunt de părere că o luptă serioasă între preşedintele Obama şi Israel aduce o serie de riscuri externe, dar ar putea avea şi beneficii pentru credibilitatea lui Barack Obama ca mediator al păcii în Orientul Mijlociu demonstrându-le israelienilor şi palestinienilor că are forţa de a determina cele două părţi să ajungă la un acord.
Într-o audiere în Comitetul pentru Servicii Armate al Senatului, generalul David Petraeus, şeful comandamentului Central al SUA, a arătat că lipsa progresului în Orientul Mijlociu este o mare provocare ridicată intereselor americane.
"Conflictul provoacă sentimente anti-americane din cauza percepţiei că SUA ar favoriza Israelul", a mai spus generaul David Petraeus.
Întreaga dispută i-a determinat pe unii analişti să se întrebe dacă administraţia Obama nu urmăreşte cumva o schimbare a regimului din Israel, adica formarea unui guvern care poate face pace cu palestinienii.
Observatorii americani se îndoiesc că administraţia Obama ar putea realiza ceva adoptând această strategie pe care unii o califică drept "naivă".