Israelul contestă vehement o rezoluţie adoptată la UNESCO
Rezoluţia de la UNESCO folosesc doar termenul "musulman", cu toate că Ierusalimul este Loc Sfânt pentru cele trei religii monoteiste: iudaism, creştinism şi islam.
15 Octombrie 2016, 09:36
Israelul contestă vehement o rezoluţie adoptată la UNESCO, care neagă legătura poporului evreu cu Locurile Sfinte din Ierusalim.
Rezoluţia de la UNESCO folosesc doar termenul "musulman", cu toate că Ierusalimul este Loc Sfânt pentru cele trei religii monoteiste: iudaism, creştinism şi islam.
24 de ţări au votat în favoarea rezoluţiei, care neagă legătura evreilor cu Ierusalimul, alte 26 de ţări s-au abţinut.
Doar 6 voturi au fost împotrivă.
Israelul a suspendat cooperarea cu UNESCO, după ce Comitetul executiv al Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Cultură a aprobat un proiect de rezoluţie care neagă legătura profundă a poporului evreu cu Locurile Sfinte din Ierusalim.
Sprijinit de mai multe ţări arabe, proiectul de rezoluţie utilizează doar numele islamic pentru complexul religios sacru, pe care evreii îl numesc Muntele Templului.
Primarul Ierusalimului, Nir Barkat, spune că este scandalizat şi întreabă: UNESCO va refuza şi legătura creştinilor cu Vaticanul sau legătura musulmanilor cu Mecca?
Votul de la UNESCO, care neagă legătura evreilor cu Ierusalimul, nu are de fapt nicio legătură cu realitatea - a mai spus primarul Ierusalimului.
Ministrul israelian al educaţiei, Naftali Bennet, a informat-o astăzi pe Irina Bokova, director general al UNESCO, că, în urma deciziei ruşinoase a membrilor UNESCO de a ignora legăturile de mii de ani ale evreilor cu Ierusalimul şi Muntele Templului, Comisia naţională israeliană îşi suspendă toate activităţile cu organizaţia internaţională.
Moştenirea Ierusalimului este indivizibilă - a răspuns directorul general al UNESCO, Irina Bokova. Fiecare are dreptul la recunoaştere - se arată într-un comunicat, în care ea a condamnat pentru a doua oară decizia organizaţiei internaţionale pe care o conduce.
Nu se pot şterge tradiţiile menţionate în ordine cronologică de Irina Bokova: evreieşti, creştine sau musulmane, nicăieri în lume şi mai ales la Ierusalim.
Tradiţiile spirituale se regăsesc în texte de referinţă, cunoscute de toţi, menţionate în ordine cronologică de Irina Bokova.
În Tora, Ierusalimul este capitala regelui David sau Solomon, care a construit templul. În Biblie, este locul unde a înviat Iisus, iar în Coran este al treilea loc sfânt al islamului, după Mecca şi Medina.
Conducerea palestiniană din Cisiordania a salutat rezoluţia UNESCO, iar organizaţia Hamas din Fâşia Gaza cheamă din nou la distrugerea Israelului.
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că teatrul absurdului continuă la Naţiunile Unite; UNESCO a adoptat încă o rezoluţie delirantă, folosind exclusiv termenul "musulman" pentru Ierusalim; se neagă astfel legătura poporului evreu cu Muntele Templului sau Zidul Plângerii, loc sacru al iudaismului de peste 3.000 de ani.
Ce va urma? - a întrebat Benjamin Netanyahu. În curând, UNESCO probabil va spune că împăratul Titus a fost implicat în propaganda sionistă.
Netanyahu a mai spus că cei care au votat la UNESCO în favoarea rezoluţiei nu citesc Biblia. El le-a sugerat să viziteze Arcul lui Titus de la Roma, ridicat după ce a fost jefuit şi distrus Templul evreilor.
La Roma este gravată pe Arcul lui Titus o menora, candelabrul cu şapte braţe, care este simbolul poporului evreu, iar astăzi este simbolul Statului Israel. "A spune că Muntele Templului şi Zidul de Vest nu au legătură cu iudaismul, este ca şi cum ai spune că Marele Zid Chinezesc nu are legătură cu China şi Egiptul nu are legătură cu piramidele".