Irlanda ridică restricţiile pentru muncitorii români
Măsura vine în urma unei scăderi puternice a numărului de români şi bulgari care călătoresc în Irlanda în căutarea unui loc de muncă dar şi ca urmare a solicitării Comisiei Europene de reexaminare a restricţiilor.
Articol de Florin Matei, 21 Iulie 2012, 10:35
Guvernul irlandez a eliminat toate restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru muncitorii din România şi Bulgaria.
Restricţiile datau de la aderarea celor două state la UE acum cinci ani, relatează cotidianul Irish Times în ediţia electronică.
Eliminarea restricţiilor vine la câteva luni de la solicitarea Comisiei Europene către guvernul irlandez de a examina necesitatea actuală a restricţiilor.
"A devenit clar că baza pentru continuarea restricţiilor privind accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari este discutabilă", arată un comunicat al Departamentului irlandez pentru muncă, afaceri şi inovaţie.
"Guvernul a decis avansarea imediată a datei de acces pe piaţa muncii al cetăţenilor bulgari şi români", adaugă Departamentul.
Numărul de aplicaţii pentru permise de muncă venite din România şi Bulgaria au scăzut de aproape opt ori în perioada 2003-2011, arată ministerul irlandez pentru muncă.
"De la un vârf în 2003, numărul celor care căutau deun loc de muncă în Irlanda a scăzut semnificativ începând cu 2007.
"În 2003 aproximativ 3.600 de permise de muncă erau solicitate de cetăţenii celor două state, ajungând la 500 de aplicaţii în 2011", mai arată comunicatul guvernului irlandez, preluat de Irish Times.
Opt state europene mai menţin restricţii
16 state membre ale Uniunii Europene au ridicat restricţiile pe piaţa muncii pentru români.
Printre acestea de la 1 ianuarie 2012 se numără Italia şi Islanda.
De asemenea, Germania a liberalizat, dar numai parţial, accesul forţei de muncă româneşti.
Luxemburgul a extins aria de aplicare a procedurii de acordare simplificată a permiselor de muncă.
Restricţiile parţiale sau totale sunt menţinute de către Belgia, Germania, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria şi Marea Britanie.
Confruntată cu cel mai mare şomaj din zona euro de la introducerea monedei unice şi cu niveluri extrem de ridicate ale şomajului în rândul tinerilor, Comisia Europeană a propus pe 18 aprilie un pachet de măsuri menite să încurajeze crearea de locuri de muncă în Europa.