Irlanda, patru ani de austeritate bugetară
În 2012, Irlanda trebuie să facă economii de aproape patru miliarde de euro, o sumă importantă pentru o ţară cu 4,5 milioane de locuitori.
Articol de Sergiu Şteţ, 06 Decembrie 2011, 19:47
Considerată la începutul anilor '90 drept un strălucit exemplu de dezvoltare economică, Irlanda, fostul "tigru celtic", se pregăteşte pentru al patrulea an consecutiv de austeritate bugetară.
Ministrul finanţelor de la Dublin va anunţa, marţi, măsurile care ar urma să fie adoptate pentru creşterea veniturilor bugetare, suma la care se aşteaptă autorităţile fiind de circa 1,6 miliarde de euro.
Creşterile de taxe, inclusiv TVA, se suprapun peste măsurile de tăiere a cheltuielilor bugetare, anunţate deja luni.
În 2012, bugetul Irlandei trebuie să facă economii de aproape patru miliarde de euro, o sumă importantă pentru o ţară cu 4,5 milioane de locuitori.
Irlanda a fost una dintre primele ţări europene lovite de criză în 2008, în special din cauza băncilor foarte mari.
Guvernul Irlandei a naţionalizat trei bănci majore care au înregistrat pierderi cărora nu le-au mai putut face faţă.
Doar pentru salvarea Băncii Anglo-Irish au fost cheltuiţi aproximativ 35 de miliarde de euro din fonduri publice.
Chiar dacă în ultimii trei ani s-au aplicat măsuri foarte dure de austeritate, bugetul Irlandei cheltuie şi acum cu 15 miliarde de euro mai mult decât încasează.
Ministrul finanţelor, Michael Noonan, va anunţa marţi majorări de taxe, prin care veniturile la buget ar urma să crească anul viitor cu 1,6 miliarde de euro.
Printre acestea, majorarea taxei pe valoare adăugată de la 21 la 23%, creşterea taxelor pentru studii universitare şi dublarea tarifului pentru transportul elevilor la şcoală.
Vasile Ungureanu este un român stabilit în Irlanda în urmă cu aproape zece ani.
El este preşedinte al Organizaţiei Societatea Românească din Irlanda şi spune că măsurile de austeritate aplicate din anul 2009 au efecte tot mai vizibile din viaţa de zi cu zi.
Irlanda, supraînadorată după naţionalizarea băncilor
După naţionalizarea băncilor cu pierderi foarte mari, Irlanda a ajuns să fie supraîndatorată şi a fost obligată să solicite ajutor financiar.
FMI şi Uniunea Europeană au acordat anul trecut Irlandei un împrumut de aproape 60 de miliarde de euro.
Raportat la populaţie, Irlanda având doar 4,5 milioane de persoane, echivalentul pentru România ar fi un împrumut de peste 250 de miliarde de euro.
Prin măsurile de austeritate anunţate guvernul Irlandei speră să-şi reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB până în anul 2015.
Anunţul privind creşterile de taxe urmează măsurilor de reducere a cheltuielilor anunţate deja.
Acestea ar urma să aducă economii la buget de 2,2 miliarde de euro.
Salariile bugetarilor vor fi reduse, iar cel puţin 6.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi.
În plus, cheltuielile din domeniul sănătăţii vor fi reduse anul viitor cu peste o jumătate de miliard de euro, iar bugetul educaţiei va fi mai mic cu 130 de milioane de euro.