Irakul "nu se va implica în vreun conflict regional sau internaţional"
Irakul nu se va implica în vreun conflict regional sau internaţional, a declarat premierul de la Bagdad, Haider al-Abadi.
Articol de Cătălin Gomboş, 11 Februarie 2017, 14:14
Irakul nu se va implica în vreun conflict regional sau internaţional, a declarat astăzi premierul de la Bagdad, Haider al-Abadi.
Declaraţia a fost făcută după ce Al-Abadi a avut o convorbire cu preşedintele american, Donald Trump, în cursul căreia a fost abordată şi problema Iranului.
Comentariul lui Haider al-Abadi reprezintă o trimitere la tensiunile americano-iraniene, potrivit unui apropiat al premierului irakian, citat de Reuters.
Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran, întrerupte la scurt timp după proclamarea republicii islamice, s-au îmbunătăţit odată cu venirea actualului preşedinte, Hassan Rouhani, şi semnarea acordului prin care Occidentul a renunţat la sancţiunile economice, iar Iranul şi-a limitat programul nuclear, astfel încât să nu poată produce o bombă atomică.
Donald Trump a criticat acest acord, iar relaţiile s-au tensionat de curând, după ce Iranul a făcut un test cu o rachetă balistică.
Pe de altă parte, Teheranul a criticat includerea Iranului în lista celor şapte ţări musulmane ai căror cetăţeni nu au dreptul să intre în Statele Unite.
Ieri, la manifestările prilejuite de aniversarea revoluţiei din 1979, Hassan Rouhani a afirmat că oricine ameninţă iranienii ajunge să o regrete, iar sute de mii de persoane au scandat "Moarte Americii".
Trump a răspuns că "Rouhani ar trebui să aibă grijă".
Irakul are relaţii apropiate atât cu Statele Unite, cât şi cu Iranul - ambele ţări asistă Bagdadul în lupta împotriva Statului Islamic.
Iranul pare să joace, însă, un rol mai important în viaţa politică de la Bagdad, în ciuda faptului că, în anii '80, cele două ţări au fost în război.
După căderea lui Saddam Hussein, viaţa politică irakiană a ajuns să fie dominată de partide ale majorităţii şiite, iar multe dintre acestea au legături puternice cu Iranul, la rândul său şiit.
Nu în ultimul rând, mai multe miliţii irakiene - unele implicate, până în 2011, în atacuri împotriva forţelor americane - au fost antrenate şi finanţate de Iran şi sunt în continuare influenţate de acesta.