Ipotecaţi pe viaţă
Angel, Vasile, Carlos .. . sunt doar câteva nume dintre cele peste 300 de mii, din ultimii patru ani, ale evacuaților din casele cumpărate cu credit ipotecar în Spania.
25 Octombrie 2012, 18:19
În Spania, aproximativ 530 de familii rămân zilnic fără case.
Joi, în Granada, un bărbat de 54 de ani s-a sinucis pentru că urmă să fie evacuat. La ora la care poliția trebuia să îl scoată cu forță din casă, agenții scoteau cadavrul său din locuința pe care banca dorea să i-o confiște.
La Madrid, mai mulți afectați, evacuați din casele pe care nu le mai pot plăti, imigranți și spanioli, au decis de două zile să se mute la... Caja Madrid.
Acolo, zi și noapte, strâng semnături pentru schimbarea legii ipotecilor, astfel încât băncile să accepte casa în schimbul datoriei.
În prezent, banca spaniolă consideră că locuința cumpărata cu credit ipotecar valorează doar 60% din credit, iar cei care au cumpărat case în momentul de vârf al balonului imobiliar se trezesc acum fără locuință, dar și cu o datorie de plătit pe viață.
Organizatia Plataforma Afectados por la Hipoteca, asociația care s-a opus deja mai multor evacuări în toată peninsula, a strâns peste 400 000 de semnături pentru depunerea unei inițiative legislative în parlament. Mai e nevoie de mai puțin de 100 de mii...
Miercuri, Consiliul General al Puterii Judecătorești a primit raportul privind abuzurile băncilor în problema evacuărilor.
Acesta este alcătuit de mai mulți magistrați și subliniază lipsa unui cod de bune practici, dar și refuzul băncilor de a accepta situația a mii și mii de persoane, care, așa cum spun chiar afectații, nu doresc milă, ci doar să predea casele și să nu rămână cu datorii. Problema este acum că acest Consiliu nu își asumă raportul, astfel încât nu se cunosc consecințele documentului.
Balonul imobiliar spaniol a permis, în perioada 2002-2006, acordarea de credite în condiții foarte ușoare, pe baza unor evaluări realizate de bănci la prețul dublu față de cel de astăzi. Cu rate de 700 sau 800 de euro pe lună, nici spaniolii în șomaj, cu atât mai puțin imigranții, nu mai fac față unor credite pe 30 sau chiar 40 de ani.
Un apartament cumpărat în 2005 cu 240 de mii de euro, astăzi se vinde, în cel mai bun caz, cu maxim 165.000 de euro.