Ion Sturza, desemnat prim-ministru al Republicii Moldova
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat pe Ion Sturza în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, în contextul în care nu există un consens politic.
Articol de Victor Pogor, 22 Decembrie 2015, 06:29
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat pe Ion Sturza în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, în condiţiile în care partidele politice nu au ajuns la un consens în această privinţă.
Şansele ca guvernul Sturza să fie votat în parlament, cel puţin în prezent, par destul de mici, deoarece unele formaţiuni nu sunt dispuse să susţină această candidatură.
Nicolae Timofti a avut ieri o nouă rundă de consultări cu partidele parlamentare proeuropene, care discută de aproape doua luni formarea unui nou guvern, dar acestea nu au ajuns nici până acum la un consens.
Astfel, Nicolae Timofti a propus parlamentului candidatura lui Ion Sturza, având în vedere experienţa acestuia, precum şi viziunile sale proeuropene, dar a recunoscut că în timpul discuţiilor nu toate partidele au agreat-o.
"Sunt şanse şi vă spun deschis, nu toate fracţiunile şi-au expus opţiunea de a-l susţine. Sper că parlamentarii vor lua o decizie pozitivă, care va corespunde cu poziţia preşedintelui", a declarat Nicolae Timofti.
Ion Sturza a declarat că va lansa consultări cu partidele parlamentare şi că va propune un guvern tehnocrat, care să rezolve principalele probleme economice şi sociale cu care se confruntă Republica Moldova.
"Un guvern neafiliat politic, compus din persoane care nu au expunere directă politică, oameni patrioţi, integri şi oameni profesionişti. Chiar una dintre primele condiţii va fi semnarea unui cod de integritate, care va aduce alţi oameni în conducerea guvernului", a spus Ion Sturza.
Acesta a mai exercitat funcţia de prim-ministru timp de nouă luni, în 1999, de asemenea într-o perioadă instabilă politic şi economic.
candidatura sa a fost comentată diferit de liderii partidelor de la Chişinău.
Partidul Liberal Democrat şi Partidul Popular European susţin că şeful statului a fost obligat să desemneze un candidat în condiţiile în care partidele nu i-au propus o soluţie comună.
"În loc să venim la domnul preşedinte cu un singur candidat care ar fi întrunit această majoritate, /.../ după aproape opt săptămâni am demonstrat incapacitate. Opinia Partidului Popular European este că dânsul trebuie să-şi exercite acest drept suveran şi constituţional, de a desemna un candidat", a spus liderul PPEM, Iurie Leancă.
Pe de altă parte, Partidul Liberal şi Partidul Democrat susţin că, de fapt, candidatura lui Ion Sturza ar fi rezultatul unor negocieri ascunse dintre preşedintele Timofti şi liberal-democraţi.
"Eu consider că s-a făcut abuziv şi chiar în contardicţie cu normele şi spiritul Constituţiei, şi din acest motiv, noi nu vom avea discuţii cu candidatul PLDM, domnul Ion Sturza. Noi nu dorim să fim parte dintr-un joc politic", a afirmat preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu.
Principalul motiv invocat de partidele politice, care nu le-a permis să ajungă la un compromis, este dreptul de a propune candidatul la funcţia de premiet, pe care şi-l revendică atât Partidul Liberal-Demorat, cât şi Partidul Democrat.
Anterior, s-a vehiculat că democraţii l-ar fi propus pe un controversat om de afaceri şi politician, Vlad Plahotniuc, la această funcţie.
Luni, Vlad Plahotniuc a anunţat că revine in politică şi a preluat funcţia de prim-vicepreşedinte al PD, din care s-a autosuspendat acum două luni.
Tot luni, 14 deputaţi ai Partidului Comuniştilor au declarat că părăsesc formaţiunea şi creează o platformă parlamentară social-democrată.
Câteva ore mai târziu, Partidul Democrat a anunat că va participa la formarea acestei platforme, care se doreşte a fi un nucleu al viitoarei majorităţi parlamentare, iar negocierile din partea formaţiunii sunt conduse de Vlad Plahotniuc.