Inundaţiile din raionul Hânceşti "ţinute sub control"
Raionul Hânceşti din Republica Moldova este cel mai afectat de revărsarea râului Prut, iar peste 400 de case sunt inundate şi peste 1.400 de persoane au fost evacuate.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 11 Iulie 2010, 11:00
Prutul s-a revărsat şi în Republica Moldova, cel mai afectat fiind raionul Hânceşti, unde peste 400 de case sunt inundate şi peste 1.400 de persoane au fost evacuate.
Inundaţiile din Raionul Hînceşti încep să fie încet, dar sigur, ţinute sub control, după ce Prutul s-a revărsat în această zonă.
Sâmbătă, la ultimul comandament al comisiei pentru situaţii speciale au fost raportate ca inundate puţin peste 400 de case şi peste 1400 de persoane evacuate.
Guvernul a oferit fiecărui sinistrat un ajutor de urgenţă de 500 de lei moldoveneşti, aproximativ 40 de dolari.
Şi dispozitivul de intervenţie s-a mobilizat mai bine decît zilele trecute.
Ministrul de stat, Victor Bodiu, coordonează acest dispozitiv, care numără peste 250 de militari ai armatei naţionale, carabinieri, poliţişti, lucrători ai protecţiei civile şi un detaşament din 26 de militari ai inspectoratului general pentru situaţii de urgenţă, din România.
Aceştia au venit în Moldova cu bărci pneumatice, autocamioane, pompe şi saci pentru nisip.
Detaşamentul românesc al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă efectuează misiuni de salvare şi evacuare sinistraţi şi bunuri materiale, dar îi şi învaţă pe partenerii din Republica Moldova cum se construieşte un dig din saci cu nisip, după cum ne-a declarat comandantul detaşamentului, locotenent colonel Marian Mihai.
Copiii din cele patru sate afectate de viitura de pe Prut au fost trimişi în tabere pentru următoarele două-trei săptămîni, până cînd situaţia din teren se va remedia, în bună măsură.
Sâmbătă, viceminstra educaţiei, dr. Loretta Handrabura, a oferit unui grup de copii din localitatea Cotul Morii, hăinuţe, cărţi de colorat şi reviste.
Tot sâmbătă, ministrul român de interne, Vasile Blaga, a promis omologului său din moldovean, Victor Catan, că în cel mult 48 de ore, un specialist al apelor române se va deplasa în Republica Moldova pentru a evalua împreună cu colegii de la apele Moldovei situaţia debitului pe rîul Prut şi a prognoza evoluţia acestuia.