Inundaţiile au afectat mai multe raioane din Republica Moldova
Prutul a afectat 87 de localităţi din Republica Moldova şi peste 3000 de persoane au fost evacuate din calea apelor.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 12 Iulie 2010, 15:09
Apele râului Prut au afectat 87 de localităţi din Republica Moldova, iar peste 580 de case au fost inundate.
Cel mai mult au avut de suferit raioanele Hânceşti, Ungheni şi Nisporeni (centru), iar aproximativ 3.000 de persoane au fost evacuate.
Două persoane din satul Nemţeni s-au înecat, anunţă Serviciul Protecţiei Civile şi a Situaţiilor Excepţionale.
Cele mai afectate sunt satele Obileni, Nemţeni, Sărăteni şi Cotul Morii din raionul Hânceşti.
În această regiune activează şi un detaşament al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din România.
În cursul acestei nopţi, digul de lângă localitatea Zorneşti a cedat, iar apele Prutului ameninţă localităţile Zorneşti şi Ţiganca, unde se află şi un cimitir al ostaşilor români. Militarii moldoveni din cadrul Brigăzii DACIA Cahul acţionează pentru închiderea breşei de la Zorneşti.
La Briceni (nord), unde nivelul apei crescuse sâmbătă cu peste 2,5 metri, a început să scadă, în prezent nivelul fiind de circa 6,25 metri, faţă de opt metri, cota critică.
Cu toate acestea, militarii moldoveni continuă să evacueze locuitorii de la Măcăreşti, raionul Nisporeni.
Peste 300 de militari moldoveni acţionează în localităţile inundate şi au pus la dispoziţia autorităţilor autocamioane, cisterne de apă şi combustibil, bucătării de campanie, duşuri, hrană şi pături pentru ajutorarea sinistraţilor.
În scopul coordonării eficiente a acţiunilor din teren, Ministerul Apărării a creat o grupare tactică sub conducerea locotenent-colonelului Dumitru Sâli, şef de stat major al Brigăzii "Ştefan cel Mare” din Chişinău.
În lacul de acumulare Costeşti-Stânca nivelul apei în prezent, în amonte, este de aproape 96 de metri, fiind înregistrată o creştere a nivelului cu aproximativ 0,3 metri, iar debitul de deversare este de 800 m3/s.
Ministrul român al administraţiei şi internelor, Vasile Blaga a promis omologului său moldovean, Victor Catan, că va trimite un specialist de la Apele Române care să evalueze situaţia din teren şi să dea un pronostic pentru următoarea perioadă, în ceea ce priveşte evoluţia nivelului apelor Prutului.