Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Inundaţii istorice" în Europa

Localităţi inundate, oameni evacuaţi şi decese din cauza inundaţiilor care afectează centrul şi estul Europei. LIVE BLOGGING cu situaţia din zonele cele mai afectate.

"Inundaţii istorice" în Europa
Inundaţii în suburbiile capitalei Cehiei, Praga. Foto: guvernul Cehiei.

Articol de Răzvan Stancu, 05 Iunie 2013, 11:28

Operaţiuni post inundaţii în Ungaria

Potrivit premierului Viktor Orban a fost nevoie de evacuarea a doar 1.570 de persoane şi nu au fost înregistrate victime în urma inundaţiilor de săptămâna trecută.

Sâmbătă, în Ungaria, nivelul Dunării a scăzut şi nu mai prezintă niciun pericol de revărsare.

Acum autorităţile evaluează pagubele, în urma problemelor înregistrate săptămâna trecută, transmite corespondentul RRA la Budapesta, Emil Groza.

Situaţia la Budapesta începe să se normalizeze

Autorităţile locale din capitala Ungariei pot răsufla uşurate după ce nivelul Dunării a scăzut, miercuri după-amiază, pe sectorul care traversează oraşul, la 7,85 de metri, valoare care este cu peste un metru mai redusă decât cea record de 8,91 de metri, înregistrată la începutul acestei săptămâni.

Primarul general al Budapestei, Istvan Tarlos, a declarat astăzi că pericolul a fost depăşit, iar situaţia privind circulaţia în oraş începe să se normalizeze, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi la Budapesta, Emil Groza.

Creştere a cotelor Dunării în partea de sud a Ungariei

La Budapesta, nivelul Dunării scade continuu de două zile, însă autorităţile monitorizează acum partea de sud a ţării, unde apele fluviului au înregistrat creşteri semnificative.

Unda de viitură va părăsi în zilele următoare Ungaria şi urmează să ajungă în Serbia.

În capitala ungară va fi redeschisă astăzi staţia de metrou care fusese închisă din cauza viiturii, cu toate că drumurile de pe cheiuri sunt în continuare sub ape.

Digurile de protecţie sunt supravegheate atent în continuare de specialişti în condiţiile în care, până când nivelul apei nu scade sub 8 metri, presiunea asupra acestora rămâne una ridicată, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi la Budapesta, Emil Groza.

Guvernul ungar a decis să extindă situaţia de pericol

Guvernul ungar a decis să extindă situaţia de pericol decretată, săptămâna trecută, în cazul judeţelor de pe cursul superior al Dunării şi asupra unor zone situate la sud de Budapesta, în condiţiile în care şi acolo este de aşteptat să fie depăşite valorile record ale nivelului fluviului

Ministerul ungar de interne a informat astăzi că situaţia de pericol decretată săptămâna trecută, în cazul a trei judeţe de pe cursul superior al Dunării şi Budapesta, a fost extinsă şi asupra a alte 12 unităţi administrative situate la sud de capitala Ungariei, în condiţiile în care şi în zonele respective vor fi înregistrate niveluri record ale apelor fluviului în perioada următoare.

Ordonanţa guvernului în astfel de cazuri este valabilă, conform reglementărilor ungare, pentru o perioadă de 15 zile, care poate fi însă prelungită prin hotărâre a parlamentului, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi la Budapesta, Emil Groza.

"Scădere uşoară" a nivelului Dunării

Nivelul apelor Dunării a scăzut uşor la Budapesta, în această dimineaţă, până la 890 de centimetri.

Autorităţile continuă să monitorizeze atent situaţia şi dau asigurări că digurile consolidate ar putea face faţă chiar şi unui nivel de 930 de centimetri.

Budapesta: asediul apelor

Drumurile de pe cheiurile inferioare ale Dunării sunt acoperite, la Budapesta, pe ambele maluri, de apă, de mai multe zile, în prezent sunt în vigoare restricţii de circulaţie în diverse zone şi au fost aplicate modificări în ceea ce priveşte rutele mijloacelor de transport în comun, iar o staţie de metrou este închisă, dupa cum arata si imaginile transmise de corespondentul nostru la Budapesta Emil Groza.

Situaţie de urgenţă "prelungită" în Ungaria

Premierul Ungariei Viktor Orban a spus că e de aşteptat ca după atingerea, diseară, a nivelului maxim la Budapesta, apele Dunării să scadă sub 6,5 metri abia peste 7 sau 8 zile.

"Viituri majore"

În România, hidrologii au pus sambata judeţele Suceava şi Neamţ sub atenţionare cod portocaliu de inundaţii până duminica dimineaţă, la ora 06.00.

Există "risc de viituri majore, generatoare de revărsări importante, care pot duce la inundarea de gospodării şi obiective social-economice, pe afluenţii Sucevei, Moldovei şi Bistriţei", potrivit autoritatilor.

Localităţi şi poduri, afectate de ploi în România

Sâmbătă, ultimul bilanţ al ploilor abundente din ultimele zile arăta că în două localităţi a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică, au fost avariate 39 de poduri şi podeţe din judeţele Vrancea, Botoşani şi Suceava, iar circulaţia pe două drumuri naţionale şi patru drumuri judeţene a fost îngreunată.

Prioritate în Ungaria: evitarea pierderilor de vieţi umane

Premierul Viktor Orban a declarat sâmbătă că Dunărea a ajuns la un nivel maxim de 907 centimetri, în zona localităţii Nagybajcs din nord-vestul ţării, cu 35 de centimetri mai ridicat decât valoarea record măsurată în 2002, iar la Budapesta este de aşteptat ca fluviul să ajungă luni la nivelul de 885 de centimetri.

Accesati aici o galerie cu imagini de la inundaţiile din Budapesta. Foto: Emil Groza.

Evacuări în Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat în vineri seară că s-a decis evacuarea preventivă a localităţii Gyorujfalu, din nord-vestul ţării, situată în apropierea Dunării.

Acesta a precizat că digul de protecţie din zonă este deocamdată stabil, dar presiunea exercitată de apă este mare, drept pentru care s-a decis luarea unei astfel de măsuri din motive de siguranţă.

Instabilitate meteo în următoarele zile

Administraţia Naţională de Meteorologie atrăgea atenţia vineri că urmează o perioadă de instabilitate, iar vicepremierul Liviu Dragnea a cerut o verificare atentă a digurilor.

Pregătiri pentru "ce e mai rău"

Premierul Viktor Orban a declarat vineri că nord-vestul Ungariei se va confrunta cu cea mai mare viitură pe Dunăre.

Apele Dunării au depăşit deja, în nord-vestul Ungariei, nivelul record înregistrat în 2002.

Cod galben

În România, prefecturile au fost avertizate joi să ia măsurile necesare pentru prevenirea inundaţiilor care ar putea să apară în 15 judeţe din estul ţării, avertizate de meteorologi cu cod galben de ploi torenţiale, grindină şi intensificări de vânt până vineri, la ora 22:00.

Dunărea ar putea atinge valori record în Budapesta

În Ungaria, şi-au părăsit până joi imobilele situate în apropierea Dunării aproximativ 400 de persoane, dar autorităţile au pregătite planuri de evacuare a unui număr mare de oameni în cazul în care situaţia o va impune.

La Budapesta sunt două locaţii unde există un risc mai ridicat de inundaţii, respectiv insula Margareta, care a fost închisă încă de miercuri şi zona numită "Malul roman” din partea de nord a capitalei ungare, unde se lucrează şi în momentul de faţă intens la înălţarea digurilor, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Emil Groza.

Galaţiul se pregăteşte de viitura de pe Dunăre

În contextul avertizărilor hidrologice privind evoluţia nivelului Dunării în spaţiul internaţional, dar şi a avertizării de cod galben de furtună pentru perioada 6 iunie, ora 18.00- 7 iunie, ora 22.00, când se preconizează a se produce precipitaţii de 20-25 de litri/mp, la nivelul municipiului Galaţi începând de joi s-au luat măsuri suplimentare de precauţie.

Oraşe evacuate din cauza inundaţiilor din Europa Centrală

Potrivit BBC, miercuri, echipele de salvare au folosit elicoptere pentru a salva zeci de familii de pe acoperişuri, în oraşul din sudul Germaniei, Deggendorf.

Joi, mai mult de 30.000 de oameni din oraşul din estul Germaniei, Halle, au fost avertizaţi să-şi părăsească casele după ce râurile din zonă au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 400 de ani.

Potrivit datelor publicate marţi seară de Comisia Europeană, ca urmare a inundaţiilor au fost înregistrate 8 decese în Republica Cehă şi 3 în Germania, iar în Austria 2 persoane au fost declarate moarte iar 2 dispărute.

Zeci de gospodării inundate în judeţul Galaţi

Potrivit primarului comunei Matca, judeţul Galaţi, o viitură produsă în cursul nopţii de miercuri spre joi prin umflarea apelor unui pârâu din localitate a dus la inundarea a zeci de curţi cu sere de legume şi a două case.

În urma ploii torenţiale de miercuri după amiază, au fost inundate 71 de gospodării din localităţile Corod (60), Cârlomăneşti (8) şi Nărteşti (3), iar în localitatea Cârlomăneşti a fost distrus şi un pod, transmite corespondentul RRA Maria Măndiţă.

Viitura face victime în Vaslui

O femeie de 70 de ani, din comuna vasluiană Perieni a fost, miercuri după-amiază, victima unui viituri puternice, produse în zonă.

Opoziţia din Ungaria "suspendă atacurile la adresa guvernului"

Principala formaţiune politică de opoziţie din Ungaria - Partidul Socialist Ungar - a anunţat că îşi suspendă atacurile politice la adresa guvernului "până la depăşirea pericolul de inundaţii apărut ca urmare a creşterii nivelului apelor Dunării".

Liderul socialiştilor ungari, Attila Mesterhazy, a anunţat miercuri că activiştii partidului socialist ungar sunt pregătiţi să ia parte la lucrările de protecţie şi se va pune la dispoziţia celor angrenaţi în aceste activităţi infrastructura formaţiunii, inclusiv birourile.

Sute de militari mobilizati

Ministrul ungar al apărării, Csaba Hende, a declarat miercuri că în activităţile de prevenire a inundaţiilor, ca urmare a creşterii nivelului apelor Dunării, sunt folosite şi avioane fără pilot, pentru monitorizarea din aer a situaţiei, la cererea autorităţilor locale.

Acesta a precizat totodată că pe lângă militarii trimişi deja în zonele în care există riscul producerii unor inundaţii, vor putea fi mobilizaţi şi 4700 de rezervişti voluntari.

Germania, afectată de inundaţii

Potrivit BBC, cel puţin 12 persoane au murit din cauza inundaţiilor care afectează Centrul Europei.

Apele au atins luni un nivel nemaintâlnit de 500 de ani în oraşul german Passau din landul Bavaria.

Cancelarul Angela Merkel a catalogat inundaţiile drept "un eveniment de proporţii istorice", arată BBC.

Restricţii de circulaţie în Ungaria din cauza inundaţiilor

Autorităţile din Ungaria au decretat stare de urgenţă marţi după-amiază, din cauza nivelurilor record ale Dunării.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că pot fi mobilizate mii de persoane, inclusiv militari, pentru lucrările de protecţie necesare.

Stare de calamitate în Cehia în urma inundaţiilor

În Cehia, autorităţile au anunţat că şase persoane şi-au pierdut viaţa din cauza apelor revărsate în weekend şi la începutul săptămânii, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Anca Dragu.

Nivelul majorităţii râurilor este în scădere, însă inundaţiile s-au mutat acum în nord.

Fluviul Elba va ajunge miercuri la un nivel record de 11 - 11,5 m, iar oraşele Ústí nad Labem, Děčín şi Mělník rămân în continuare în alertă maximă.

Victime ale inundaţiilor

Potrivit corespondentului RRA, în capitala Slovaciei, Bratislava, Dunărea a depăşit nivelul de 9 metri marţi după-amiază şi a inundat un părculeţ şi o parcare de pe malul stâng şi o şosea care leagă un cartier de centrul oraşului, pe malul drept.

Hidrologii atenţionează că nivelul Dunării ar putea depăşi 10 m până joi, în capitala slovacă, repetând scenariul din timpul inundaţiilor din 2002.

Mai multe informaţii despre inundaţiile din Centrul Europei puteţi citi pe portalul special "Inundaţii de proporţii în Europa Centrală".

Bombardamentele continuă în Israel, Liban și Fâșia Gaza
În lume 17 Noiembrie 2024, 08:59

Bombardamentele continuă în Israel, Liban și Fâșia Gaza

Surse militare israliene au comunicat că înteţirea atacurilor aeriene împotriva Hezbollah reprezintă un mesaj transmis...

Bombardamentele continuă în Israel, Liban și Fâșia Gaza
Volodimir Zelenski spune că preşedintele rus ar vrea să negocieze doar capitularea Ucrainei
În lume 16 Noiembrie 2024, 13:25

Volodimir Zelenski spune că preşedintele rus ar vrea să negocieze doar capitularea Ucrainei

Liderul de la Kremlin şi-a afirmat disponibilitatea pentru dialog în convorbirea telefonică de vineri cu cancelarul...

Volodimir Zelenski spune că preşedintele rus ar vrea să negocieze doar capitularea Ucrainei
Laborator de cercetări nucleare iraniene distrus în cursul atacului israelian asupra Iranului, pe 26 octombrie
În lume 16 Noiembrie 2024, 09:18

Laborator de cercetări nucleare iraniene distrus în cursul atacului israelian asupra Iranului, pe 26 octombrie

Este vorba de un laborator din cadrul complexului militar de la Parchin.

Laborator de cercetări nucleare iraniene distrus în cursul atacului israelian asupra Iranului, pe 26 octombrie
Echipa de tranziţie a lui Trump, luată prin surprindere de acuzaţiile de agresiune sexuală aduse lui Pete Hegseth
În lume 16 Noiembrie 2024, 08:56

Echipa de tranziţie a lui Trump, luată prin surprindere de acuzaţiile de agresiune sexuală aduse lui Pete Hegseth

Incidentul s-ar fi întâmplat într-un hotel din Monterey, California, după o conferinţă a Federaţiei Femeilor Republicane.

Echipa de tranziţie a lui Trump, luată prin surprindere de acuzaţiile de agresiune sexuală aduse lui Pete Hegseth
Preşedintele Klaus Iohannis se află în vizită oficială la Berlin
În lume 16 Noiembrie 2024, 02:42

Preşedintele Klaus Iohannis se află în vizită oficială la Berlin

Aderarea României la Spaţiul Schengen cu frontierele terestre s-a aflat pe agenda discuţiilor preşedintelui cu cancelarul...

Preşedintele Klaus Iohannis se află în vizită oficială la Berlin
Atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Portugalia între 15 şi 17 noiembrie
În lume 15 Noiembrie 2024, 23:31

Atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Portugalia între 15 şi 17 noiembrie

MAE anunţă că a fost emis cod portocaliu de precipitaţii abundente de scurtă durată, grindină, furtuni şi descărcări...

Atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Portugalia între 15 şi 17 noiembrie
O expoziţie despre Tezaurul României trimis la Moscova va fi prezentată la Chișinău
În lume 15 Noiembrie 2024, 20:41

O expoziţie despre Tezaurul României trimis la Moscova va fi prezentată la Chișinău

Expoziţia face parte dintr-o serie de manifestări care au început la Cracovia, Varşovia, Viena, Bremen, Tel Aviv şi au...

O expoziţie despre Tezaurul României trimis la Moscova va fi prezentată la Chișinău
Discuţie telefonică Olaf Scholz - Vladimir Putin
În lume 15 Noiembrie 2024, 18:38

Discuţie telefonică Olaf Scholz - Vladimir Putin

Șeful guvernului german i-a cerut liderului rus să pună capăt războiului de agresiune împotriva Ucrainei şi să îşi retragă...

Discuţie telefonică Olaf Scholz - Vladimir Putin