Întreaga Europă "trebuie să aplice ce şi-a propus"
Premierul italian, Mario Monti, doreşte să îl convingă pe preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, de importanţa asocierii la construcţia europeană a tuturor ţărilor, inclusiv a celor care nu fac parte din zona euro.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 06 Ianuarie 2012, 15:36
Liderii europeni reiau discuţiile despre criza datoriilor publice, care, cel mai probabil, se va prelungi şi în 2012, în lipsa aplicării unor soluţii coordonate la nivelul Uniunii Europene.
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi premierul Italiei, Mario Monti, discută,vineri, la Paris, iar în următoarele zile cei doi se vor întâlni, separat, şi cu Angela Merkel, cancelarul german.
Italia tocmai a adoptat un pachet de măsuri prin care şi-a propus să strângă zece miliarde de euro, în principal prin taxe suplimentare şi combaterea evazionismului, dar premierul Monti susţine că întreaga Europă trebuie să aplice ce şi-a propus.
Pentru premierul italian, Mario Monti, ca şi pentru ceilalţi doi lideri occidentali, 2012 începe în forţă.
Dezvoltarea economică a Europei, dar, mai ales, viitorul zonei euro fiind capitale.
Directorul general al FMI, doamna Christine Lagarde, prevede, de altfel, un an dificil, previziunile economice urmând să fie revăzute în scădere.
În acest context, şeful Executivului de la Roma declară că este nevoie de găsirea unui răspuns solidar, comun şi convingător, care să rezolve criza datoriei.
Europa "nu are de ce să se mai teamă de Italia"
În plus, înaintea întâlnirii cu preşedintele Nicolas Sarkozy, premierul Monti dădea asigurări, prin intermediul cotidianului "Le Figaro", că Europa nu mai are absolut niciun motiv să se teamă de Italia, italienii dând dovadă de un simţ al răspunderii admirabil şi acceptând cu calm măsuri de austeritate extrem de dificile.
Ce va discuta liderul de la Élysée cu şeful guvernului de la Roma?
Punctele de vedere asupra guvernanţei economice sunt, în mare, concordante, însă, după propriile-i cuvinte, Mario Monti ar dori să îl convingă pe Nicolas Sarkozy de importanţa asocierii la construcţia europeană a tuturor ţărilor, inclusiv a celor care nu fac parte din zona euro.
Deci, şi a Marii Britanii, care s-a opus, la summitul de la Bruxelles, modificării tratatului european.
Cuplul franco-german este o condiţie esenţială pentru buna funcţionare şi dezvoltare a Europei.
De altfel, preşedintele Nicolas Sarkozy şi cancelarul Angela Merkel se vor întâlni, luni, la Berlin.
În viziunea premierului italian, această armonie nu este, însă, suficientă.
Două ţări din 27, fie ele şi cele mai mari, nu pot decide pentru toate celelalte, de aceea, prin întâlnirile la vârf de la Paris şi apoi de la Berlin, Mario Monti doreşte să minimalizeze geometriile variabile în procesul comunitar.