Intervenţia militară în Irak din 2003 "era necesară"
Ministrul de externe al Marii Britanii spune că ţara sa a participat la intervenţie pentru că regimul Saddam Hussein reprezenta un pericol pentru securitatea mondială.
09 Martie 2010, 09:34
Două argumente puternice l-au determinat pe actualul ministru de externe al Marii Britanii, David Miliband, să susţină intervenţia din Irak din 2003.
El consideră că regimul lui Saddam Hussein reprezenta un pericol pentru pacea şi securitatea mondială şi că era nevoie de conservarea autorităţii Naţiunilor Unite.
Secretar de stat pentru învăţământ, la declanşarea războiului, Miliband a compărut în faţa comisiei care investighează prezenţa britanică în Irak.
"Nu trebuie să fim o ţară care întoarce spatele restului lumii" - a declarat ministrul de externe David Miliband, adăugând că aceasta ar fi o reacţie greşită la controversele create în jurul intervenţiei împotriva Irakului în 2003.
Adresându-se comisiei care anchetează rolul Maii Britanii în acest conflict, Miliband a atras atenţia că autoritatea Organizaţiei Naţiunilor Unite ar fi fost grav subminată dacă presiunea asupra lui Saddam Hussein nu ar fi fost susţinută apoi de o intervenţie militară menită să dezarmeze Irakul. Totuşi, forţele aliate nu au găsit nici o armă de distrugere în masă în această ţară.
Comisia independentă condusă de Sir John Chilcot i-a cerut actualului ministru de externe, pe atunci secretar de stat în Ministerul Educaţiei, să motiveze decizia sa de a susţine războiul în 2003.
Ca răspuns, Miliband şi-a declarat convingerea că rapoartele asupra inspecţiilor făcute în Irak sugerau existenţa armelor de distrugere în masă şi a subliniat că armata britanică nu a invadat această ţară ca o forţă colonizatoare.
Începând cu 2007, în calitate de ministru de externe, David Miliband a supervizat ultimele etape ale participării Marii Britanii la razboiul din Irak şi predarea către autorităţile americane a controlului părţii de sud a acestei ţări.
El a recunoscut că s-au făcut greşeli în felul în care a fost abordat acest conflict, însă a subliniat că acestea nu ar trebui să descurajeze Marea Britanie în eforturile sale de a promova democraţia pe glob.
Şeful Comisiei de anchetă, Sir John Chilcot, a suspendat audierile publice până după 6 mai, data probabilă a alegerilor generale, pentru a evita ca războiul din Irak şi audierile comisiei să devină subiect electoral.