Integrarea Crimeii va costa miliarde de dolari
Guvernul rus pregăteşte investiţii majore pentru a asigura furnizarea de apă şi electricitate populaţiei din zonă, dar şi să plătească pensiile locuitorilor din peninsulă.
24 Martie 2014, 22:46
Rusia va fi nevoită să cheltuie miliarde de dolari pentru a duce la bun sfârşit integrarea Crimeei.
Guvernul rus pregăteşte investiţii majore pentru a asigura furnizarea de apă şi electricitate populaţiei din zonă, dar şi să plătească pensiile locuitorilor din peninsulă.
Pe de altă parte, la Moscova, vicepremierul Dmitri Kozak a anunţat că guvernul rus nu a discutat despre posibilitatea ca regiunea separatistă transnistreană să intre în componenţa Rusiei.
Începând de astăzi şi până la sfârşitul anului viitor, în Crimeea vor circula în paralel hrivna ucraineană şi rubla rusească, iar până la sfârşitul anului, Rusia va aloca circa un miliard de dolari pentru majorarea pensiilor din Crimeea la nivelul celor ruseşti.
În ultimele 24 de ore s-au înregistrat reduceri cu până la 50% ale furnizării de energie electrică în Crimeea din Ucraina, peninsula fiind dependentă integral de Ucraina din acest punct de vedere, ca şi de livrările de apă şi, în mare parte, de cele de combustibil.
Partea ucraineană a pus aceasta pe seama unor avarii.
Autorităţile de la Simferopol vorbesc de o reducere intenţionată.
Rusia va asigura electricitatea
Ca urmare, Rusia va transfera în Crimeea nouă electrocentrale mobile, capabile să acopere necesarul de consum, va analiza construcţia de două noi centrale electrice şi conectarea sistemului electro-energetic al Crimeii la cel rusesc.
Aceasta din urmă va dura doi ani şi va costa circa un miliard de euro. Activitatea organelor guvernamentale ruseşti în Crimeea, deci realizarea acestor programe economice şi sociale, va fi coordonată de vicepremierul Dmitri Kozak, care a coordonat pregătirile pentru Jocurile Olimpice de la Soci.
Întrebat de jurnaliştii ruşi dacă în şedinţa de guvern s-a abordat şi posibilitatea unirii Transnistriei cu Rusia, vicepremierul Kozak a declarat că în prezenţa sa o asemenea problemă nu a fost discutată.
Dmitri Kozak este cunoscut ca unul dintre autorii planului eşuat de reglementare a conflictului transnistrean pe baza federalizării Republicii Moldova, cunoscut ca "Memorandumul Kozak".