Instrucţiuni catolice pentru ortodocşii din Italia
Biserica Catolică a emis un ghid pastoral care conţine îndrumări legate de condiţiile în care un preot catolic poate administra sacramentele unui creştin ortodox.
Articol de Remus Rădulescu, 12 Martie 2010, 09:21
Conferinţa episcopală italiană a emis săptămâna trecută un ghid pentru preoţi în care sunt prevăzute principiile de abordare pastorală a credincioşilor răsăriteni necatolici.
În această categorie sunt incluşi şi românii ortodocşi care se află în Italia. Documentul a fost elaborat în urma unui Congres al reprezentanţilor tuturor episcopiilor catolice italiene, care a avut loc săptămâna trecută la Ancona.
Ghidul pastoral conţine îndrumări în ceea ce priveşte condiţiile în care un preot catolic poate administra sacramentele unui credincios ortodox.
Preoţii catolici sunt sfătuiţi să abordeze relaţia cu ortodocşii astfel încât asupra lor să nu planeze suspiciunea de prozelitism, adică intenţia de a-i atrage la catolicism.
La întâlnirea de la Ancona a participat şi episcopul ortodox român pentru Italia, Siluan, care consideră că documentul catolic despre relaţia pastorală cu ortodocşii reflectă poziţia clasică a Bisericii catolice faţă de ortodoxism.
"Documentul reprezintă un îndrumar al recomandărilor cu privire la raportarea pastorală faţă de ortodocşi.
"Acest îndrumar practic reflectă poziţia clasică a Bisericii Catolice, adică Biserica Catolică socoteşte Biserica Ortodoxă şi chiar a subliniat acolo, la început, în introducere că Biserica Ortodoxă crede şi mărturiseşte că ea este biserica una, sfântă, sobornicească şi apostolicească şi crede în plinătatea adevărului şi a sfintelor taine în ea şi Biserica Catolică o recunoaşte ca atare", a declarat Episcopul Siluan.
Ghidul pentru preoţii catolici recomandă ca în cazul în care li se solicită de către un credincios ortodox administrarea sacramentelor: botez, spovedanie, împărtăşanie, maslu, să îndrume respectiva persoană către un preot ortodox dintr-o structură canonică, de la care să primească tainele.
În situaţia în care un asemenea preot nu există, preotul catolic poate să împărtăşească sacramentele unui ortodox în cazul în care constată îndeplinirea a trei condiţii: cererea spontană din partea ortodoxului, buna lui voinţă şi nevoia spirituală urgentă.
În cazul căsătoriilor mixte, preoţii catolici pot cununa un catolic cu o ortodoxă cu condiţia ca partea catolică să se angajeze să facă tot posibilul ca botezul copiilor să se facă în Biserica Catolică.
Episcopul Siluan spune că şi din partea ortodoxă există o deschidere reciprocă în ceea ce priveşte căsătoriile mixte.
"Canoanele, formal, interzic căsătoria ortodocşilor cu neortodocşi. Însă condiţiile actuale, concrete, în care ne aflăm ne pun în situaţia de a reconsidera această situaţie.
"Ne gândim şi la partea ortodoxă care nu trebuie pedepsită.
"Dacă partea catolică spune că nu doreşte să renunţe la identitatea ei dar doreşte şi este de acord să primească Sfânta Taină a Căsătoriei în Biserica Ortodoxă şi să-şi crească copii în credinţa ortodoxă atunci noi dăm o dispensă prin care să se săvârşească Sfânta Taină a Cununiei în Biserica Ortodoxă a unui ortodox cu un catolic, cu un creştin catolic care dovedeşte că are certificat de botez şi mai ales că nu a mai fost căsătorit, nu mai are o altă căsătorie", a declarat Episcopul ortodox român pentru Italia, Siluan Şpan.