Încep negocierile pentru formarea unui nou guvern al Republicii Moldova
Partidele politice de la Chişinău vor relua negocierile pentru formarea unui nou guvern după încetarea de facto a Alianţa pentru Integrare Europeană 3.
Articol de Natalia Zaharescu-Radio Chişinău, 30 Octombrie 2015, 06:56
După demiterea guvernului condus de premierul liberal-democrat Valeriu Streleţ, la Chişinău şi-a încetat existenţa alianţa proeuropeană de guvernare.
Acordul de constituire al Alianţei pentru Integrare Europeană poate fi considerat ca reziliat - consideră şi Partidul Liberal Democrat.
În acelaşi timp, Partidul Democrat, care a votat alături de socialişti şi comunişti moţiunea de cenzură, a anunţat deja că va lansa negocieri pentru constituirea noii majorităţi pro-europene.
Partidul Democrat, ai cărui reprezentanţi au votat alături de socialişti şi comunişti pentru demiterea guvernului, a anunţat că nu va crea alianţe de centru-stânga şi optează pentru crearea unei noi majorităţi pro-europene.
Liderul formaţunii, Marian Lupu, a declarat că în cel mai scurt timp va lansa invitaţia pentru iniţierea discuţiilor.
"Noi suntem orientaţi către un proces rapid, constructiv şi eficient de dialog şi negociere şi, ca oameni şi partid responsabili, ne aşezăm şi ne exercităm, dacă doriţi, funcţia de responsabilitate a noastră. De noi depinde rezultatul acestui exerciţiu. Şansele, din punctul meu de vedere, sunt absolute sută la sută din momentul în care vom pune interesele ţării pe prim-plan", a declarat Marian Lupu.
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a afirmat că nu există altă soluţie decât reluarea discuţiilor pentru formarea noului guvern.
"Republica Moldova nu poate să existe fără un guvern cu depline atribuţii. Atunci, lipsa acordului cu FMI, lipsa acordului cu FMI înseamnă lipsa susţinerii financiare din partea Comisiei Europene, lucru anunţat, cunoscut de noi. Greu va fi, dar trebuie să ne aşezăm la masă. Eu nu văd altă soluţie", a spus Mihai Ghimpu.
De asemenea, Iurie Leancă, liderul unui grup de deputaţi neafiliaţi, consideră necesară reluarea discuţiilor pentru crearea unei majorităţi parlamentare.
"Fără întârziere să se lanseze discuţii în vederea creării unei majorităţi stabile în parlament, pro-europene, unei majorităţi cu angajamente foarte clare pe tot ce trebuie să facem noi pentru ca într-o perioadă nu foarte îndelungată să căutăm o perspectivă de a scoate ţara din această criză", apreciază Iurie Leancă.
Partidul Democrat a încălcat acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană, iar Partidul Liberal Democrat va decide ulterior comportamentul său pe mai departe - a anunţat vicepreşedintele PRDM, Vadim Pistrinciuc.
El însă a menţionat că formaţiunea pe care o reprezintă va avea anumite condiţii înainte de semnarea unui nou acord.
"Este cert un lucru, că noi nu mai putem accepta jocuri de culise, totul treuie să fie deschis, nu mai putem participa la conservarea unui sistem. Eu înţeleg că în zilele următoare vor urma foarte multe mesaje de necesitate a păstrării vectorului european, etc. Am spus că noi niciodată nu suntem împotriva acestui lucru, însă despre deciziile pe care le va lua PRDM, dăm un comunicat după ce vom avea acea întrunire", a declarat Vadim Pistrinciuc.
Alianţa pentru Integrare Europeană 3 a fost creată la sfârşitul lunii iulie, aceasta fiind cea mai scurtă coaliţie de guvernare din 2009 până în prezent.
Certurile din Alianţă s-au amplificat după ce acum două săptămâni, liderul PLDM, Vlad Filat, a fost reţinut, fiind învinuit de corupţie şi trafic de influenţă.
În prezent, în parlament sunt 45 de deputaţi socialişti şi comunişti, 51 de deputaţi ai PLDM, PD şi PL şi 5 deputaţi neafiliaţi.