Incendiul de la Cernobîl. Anunțul oficial al autorităților române
"Fumul degajat de incendiu nu va ajunge pe teritoriul României în următoarele 72 de ore", a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Articol de Radiojurnal, 30 Aprilie 2015, 08:25
În Ucraina fumul degajat de incendiul izbucnit în apropiere de Cernobîl nu va ajunge pe teritoriul României în următoarele 72 de ore, iar valorile de radioactivitate sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât limitele admise.
Declaraţia aparţine ministrului mediului, apelor şi pădurilor din România, Graţiela Gavrilescu, şi a fost făcută la finalul comitetului ministerial de urgenţă întrunit miercuri.
Pe de altă parte, autorităţile ucrainene au anunţat că au reuşit să izoleze focul la aproximativ cinci kilometri distanţă de cimitirele de materiale radioactive uzate.
Potrivit corespondentului RRA Alexandru Beleavski, atât autorităţile ucrainene cât şi cele din Rusia şi din Belarus - Belarus fiind direct vecină cu zona unde au loc aceste incendii - au declarat că nu există nici un pericol de iradiere, nu există nici un pericol de creştere a fondului de radiaţii.
Incendiul a avut loc în aşa-numita zonă de alienaţie sau zonă de excludere ce se întinde în jurul centralei de la Cernobîl pe o rază de 30 de kilometri şi a cuprins o arie de 320 de hectare, fiind de altfel cel mai mare incendiu din zonă, din 1992.
Această zonă se află sub autoritatea unui departament special al Serviciului ucrainean pentru situaţii excepţionale şi este administrată în regim de zonă închisă, deşi din această zonă, după explozia de la Cernobîl din 1986 a fost evacuată întreaga populaţie, câteva zeci de sate şi cel puţin două sau trei oraşe, însă după ce s-a terminat faza acută a acelei crize oamenii au început să se întoarcă.
Există câteva sate unde sunt oameni care locuiesc neautorizat.
De altfel, ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, a spus că una dintre posibilele cauze ale acestor incendii ar putea fi o neglijenţă în folosirea focului sau chiar, a spus el, o incendiere intenţionată.
Reuters transmite că secretarul de stat german Jochen Flasbarth, secretar de stat pentru mediu din Germania, a amintit că la reuniunea grupului G7 a fost luată decizia de a participa cu 530 de milioane de euro la construirea celui de-al doilea sarcofag pentru centrala atomo-electrică de la Cernobîl şi, de asemenea, secretarul de stat Flasbarth a spus că se aşteaptă şi participarea Rusiei şi a Chinei la construirea acestui sarcofag. Mai e nevoie de vreo 650 de milioane de euro.
E foarte greu de spus dacă Rusia va fi solicitată de Ucraina să participe la acest proiect, pentru că relaţiile dintre Moscova şi Kiev în acest moment, în acest an sunt practic întrerupte.
De altfel, autorităţile ucrainene au refuzat serviciile pe care le-au oferit autorităţile ruse din domeniul situaţiilor excepţionale.
Rusia are un minister mult mai puternic şi mult mai bine dotat.
E vorba în primul rând de avioane specializate în stingerea incendiilor şi deocamdată nu se discută la nivel oficial această problemă.
Se ştie doar că proiectul acestui nou sarcofag este în discuţie de ani de zile, a mai transmis corespondentul Alexandru Beleavski.