În Marea Brtanie "vor sosi mai puțini români și bulgari" în 2014
Numãrul cetãțenilor români și bulgari care ar putea sosi în Marea Britanie anul viitor este mult mai mic decât se estimase, relevã un raport al unui grup britanic pro migrație.
Articol de Laurenţiu Văduva, 18 August 2013, 15:05
Numãrul cetãțenilor români și bulgari care ar putea sosi în Marea Britanie anul viitor este de fapt mult mai mic decât se estimase pânã acum, relevã un raport realizat de un grup pro migrație.
Potrivit documentului, diferențele sunt semnificative - 20.000 fațã de 300.000.
Autorul raportului este grupul Migration Matters Trust, cu sediul la Londra și la care sunt afiliați politicieni, lideri sindicali și manageri de top din importante companii private care privesc pozitiv beneficiile migrației.
Atul Hatwal, directorul Migration Matters, afirmã cã raportul sãu se bazeazã pe analiza modelelor istorice de migrație din Uniunea Europeanã și pe factori precum efectele recesiunii asupra Marii Britanii sau oportunitãțile limitate de locuri de muncã.
"Credința noastrã este cã lobby-ul antiimigrație a strigat 'lupul' de prea multe ori", a remarcat el.
"Ei pretind cã pânã la 300.000 de noi imigranți vor sosi din România și Bulgaria pe parcursul anului 2014. De fapt, noi credem cã cifra va atinge probabil în jur de 20.000", a precizat Atul Hatwal.
Miniștrii britanici au refuzat pânã acum sã indice o cifrã asupra afluxului probabil, cu toate cã, sãptãmâna trecutã, Biroul Britanic Național de Statisticã a estimat cã 37.000 de lucrãtori români și bulgari în plus au sosit în Marea Britanie din iunie anul trecut, nãscând speculații.
În prezent, românii și bulgarii pot munci în Marea Britanie numai pe bazã de vize obținute de la un angajator.
La 1 ianuarie 2014 Marea Britanie va eleimina restricțiile pe piața muncii și pentru români și bulgari, .
Muncitorii români şi bulgari "reprezintă doar 0.3% din totalul forţei de muncă locale"
Ministerul de Externe a anunțat recent că datele publicate de Oficiul Naţional pentru Statistică din Marea Britanie se refera la numărul cetăţenilor români aflaţi în diverse forme de angajare în Marea Britanie, în cursul trimestrului II al acestui an si nu la numărul muncitorilor români care au sosit în Marea Britanie în perioada aprilie-iunie, asa cum a aparut in presa.
Potrivit MAE, aceste date confirmă faptul că muncitorii români aleg Marea Britanie pentru a munci şi nu pentru a accesa sistemul de beneficii sociale, asa cum a speculat presa britanica.
Numarului de romani care muncesc in Marea Britanie pare sa fi crescut pentru că, în intervalul aprilie-iunie 2013, Ministerul de Interne de la Londra a îmbunătăţit procedura de obţinere a autorizaţiilor de muncă, iar timpul de procesare a actelor a fost redus la 6 luni sau chiar mai puţin (3-4 luni), inclusiv cu posibilitatea de urgentare dacă solicitantul a primit o ofertă fermă de angajare.
Dar este vorba de cereri mai vechi aprobate recent si nu de cereri noi.
Potrivit MAE, interpretarea potrivit căreia sporul de forţă de muncă din România înregistrat în trimestrul II al lui 2013 ar fi egal cu numărul românilor care au venit în Marea Britanie în aceeaşi perioadă, este doar o speculaţie, nebazata pe date reale.
Potrivit datelor Ministerului de Interne britanic, muncitorii români şi bulgari reprezintă doar 0.3% din totalul forţei de muncă locale.